Creșterea în lanț a prețurilor aprofundează criza în sectorul HoReCa. Președintele „MĂR”: Meniul în localuri se va scumpi cu 30% | VIDEO

Majorarea tarifului pentru gaze scumpește meniul în localuri. Creșterea va fi de 30 la sută și se va face în decurs de o lună. Despre aceasta a anunțat Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, reprezentanții căreia spun că un alt motiv care stă la baza măsurii este necompensarea de către Guvern a agenților economici.

Tariful ridicat la gaze începe să se reflecte treptat în prețurile pentru produse și servicii. În decursul unei luni, se va scumpi cu 30 la sută meniul în cafenele, baruri și restaurante. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, care spun că scumpirile sunt inevitabile.

ANETA ZASAVIȚCHI, preşedintele MĂR: „Va crește devizul de cheltuieli al restaurantelor și la materia primă, la produsele alimentare pe care le achiziționăm pentru a le pregăti pentru consumator ii noștri. Respectiv, cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim 3 ori, care se vor reflecta în prețuri”.

Președintele MĂR presupune că acest lucru va reduce numărul vizitatorilor, care vor ține banii, în primul rând, pentru cheltuieli de primă necesitate.

ANETA ZASAVIȚCHI, preşedintele MĂR: „Ne așteptăm și la o reducere a numărului de vizitatori sau o reducere a cecului mediu de consum sub 120 de lei. În urma acestor majorări în lanț, omenii vor da prioritate, în perioada rece a anului, achitării facturilor, să fie îmbrăcați, să aibă hrană pentru copii, iar divertismentul și HoReCa, bineînțeles, nu este o necesitate în topul listei unei familii”.

În context, pentru a evita falimentarea industriei HoReCa, un sector al economiei cu importanți plătitori de impozite, MĂR cere autorităților să-și revadă decizia de a nu subvenționa agenții economici. Contactat de TV6, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Taburceanu, ne-a comunicat că Executivul va veni mai târziu cu o reacție, iar reprezentații ministerului Economiei nu ne-au răspuns la telefon.


Amintim că, ANRE a aprobat noul tarif, pe care îl vor achita moldovenii pentru gazul natural. Astfel, începând din 1 noiembrie, cetățenii vor plăti peste 11 lei pentru un metru cub de gaze, față de 4,30 lei cât era până în prezent.

Spread the love

Check Also

Mai multe servicii ale „Moldovagaz” vor fi presate în regim online

„Moldovagaz” anunță că începând de luni, 24 ianuarie, Centrul relații cu consumatorii din capitală, situat …