Criterii simplificate pentru selectarea beneficiarilor de subvenții oferite din partea statului | VIDEO

Criteriile pentru selectarea beneficiarilor de subvenții oferite din partea statului vor fi simplificate, la fel și numărul actelor necesare pentru depunerea dosarului. Prevederile sunt incluse într-un proiect de modificare a legii cu privire la subvenționare, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Documentul este supus dezbaterilor publice, ulterior va fi votat în Parlament.

Printre propunerile incluse în document se numără și extinderea plafonului de vârstă pentru tinerii fermieri care vor beneficia de susținere din partea statului, de la 35 la 40 de ani. Autorii documentului susțin că prevederea va contribui la majorarea numărului celor care vin să activeze în sectorul agricol. De asemenea, se propune să fie revizuit modul de acordare a subvențiilor, în vederea încurajării domeniilor prioritare. Alte modificări vin să completeze atribuțiile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, accentul fiind pus pe transparența decizională. Vor fi supuse schimbărilor și reglementările privind plățile directe. Din acest an, acestea ar putea fi implementate per cap de animal deținut de fiecare fermier, iar din 2021, per unitate de teren agricol cultivat. Amendamentele se referă și la simplificarea criteriilor speciale de eligibilitate a beneficiarilor de subvenții, precum și la numărul de documente incluse în dosarele pentru subvenționare.

Menționăm că Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a intrat în anul 2020 cu restanţe de peste jumătate de miliard de lei faţă de agricultorii care au depus dosare de subvenţionare anul trecut. Pentru anul curent, Fondul de subvenționare constituie un miliard de lei, dintre care aproape 600 de milioane de lei sunt prevăzute pentru achitarea datoriilor de anul trecut. Prin urmare, puțin peste 400 de milioane rămân pentru achitarea subvențiilor din acest an. Conducerea agenţiei dă asigurări că restanţele vor fi achitate în următoarele luni.

Spread the love

Check Also

O femeie a murit, după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor cu o cursă „Moscova – Chișinău”

O femeie a murit, după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor cu …