Criza peştelui contaminat cu paraziţi nu a fost soluţionată

Scandalul importului şi plasării pe piaţă a câteva sute de tone de pește contaminat cu paraziți continuă, iar efectul acestuia ar putea fi creșterea prețurilor în condițiile în care depozitele sunt pline cu pește.

De vină ar fi faptul că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a încetat să mai elibereze certificate veterinare pentru comercializarea peștelui din categoria „econom”.

Măsuri pentru a proteja consumatorii de pește infestat

Aceasta chiar dacă importatorii deţin certificate veterniare emise în state europene, de unde s-a efectuat importul, documente pe care specialiştii ANSA nu le iau în considerare.

În consecință în rețelele de magazine s-ar putea atesta un deficit de peşte, în special hering, macrou, capelin, merlan etc, costul căruia este de până la 50 lei pentru un kilogram, scrie logos.press.md.

Subiectul a fost discutat de către administrația ANSA cu reprezentanții Asociației Patronale a Subiecților Comerțului Interior “ProBiz”.

Directorul General Adjunct al Agenției, Ela Malai a confirmat poziția ANSA, de a întreprinde toate măsurile legale pentru a proteja consumatorii locali de produsele neconforme, în special, de pește infestat.

În acest sens, ANSA susține că se conduce de prevederile Legii cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor, Hotărârii Guvernului privind Regulile specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, dar și actele normative emise de Uniunea Europeană, „care prevăd că întreaga responsabilitate pentru calitatea produsului comercializat revine agentului economic, care a furnizat produsul în rețeaua de comerț”.

În cadrul întrunirii, experții Agenției au formulat cu titlu de recomandare companiilor, propunerea de a negocia o cu partenerii externi introducerea în contractele de colaborare a unei clauze, prin care s-ar specifica responsabilitatea exportatorilor pentru livrarea produsului neconform și însoțirea loturilor importate cu certificate care ar conține rezultatele expertizei de laborator, efectuate în țara exportatoare de pește sau produse din pește.

Peşte importat cu încălcări

Aminitim că 11 importatori de pește cu conexiuni în zone offshore, inclusiv unul dintre cei mai mari, sunt bănuiți că nu ar fi respectat condițiile de import și plasare pe piață a mărfii, ceea ce a dus la neconformități periculoase pentru sănătatea consumatorilor, potrivit ANSA.

Marfa a fost introdusă în țară în vara și toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora. Peștele provenea din Franța, Insulele Faroe, Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania.

Menționăm că, la ședința guvernului din 10 octombrie, premierul Maia Sandu declara că, de la 20 august până pe 4 octombrie, în Republica Moldova au fost importate 73 de loturi de pește congelat, care conținea paraziți.

Potrivit premierului, produsele ar fi putut ajunge în piețe, școli, grădinițe, spitale, penitenciare și localuri de alimentație publică.

Ulterior, directorul general adjunct al ANSA, Ela Malai, a anunțat că directorul laboratorului Centrului Republican de Diagnostică Veterinară a fost demisionat.

mold-street.com

Spread the love

Check Also

În spitalele din țară au mai rămas libere doar 25 la sută de paturi pentru maturi și 60 la sută pentru copii. Chiar și așa, autoritățile nu vor impune noi restricții | VIDEO

Un liceu privat din capitală a trecut la lecțiile online, asta după ce mai mulți …