Curtea Constituțională: Amenzile în mărime de 22 500 de lei, pentru încălcarea măsurilor de profilaxie și combaterea noului coronavirus, sunt neconstituționale | VIDEO

Amenzile în mărime de 22 de mii 500 de lei, aplicate persoanelor fizice, pentru încălcarea măsurilor de profilaxie și combaterea noul coronavirus, sunt neconstituționale. Înalta Curte a pronunțat o hotărâre în acest sens, fiind sesizată de deputatul neafiliat Octavian Țîcu, parlamentarul Platformei DA Vasile Năstase și magistratul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana. Până când Parlamentul va opera modificări în legislație, magistrații au decis ca amenda minimă să fie de 50 de lei. 

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: „Persoanei fizice i se va aplica o amendă de la limita minimă de o unitate convențională, stabilită de art 34, alin. 2 din Codul Contravențional, până la limita maximă de 500 de unități convenționale, stabilită de art. 76, cu indicele 1, alineatul 1 din Codul Contravențional. Agenții constatatori și instanțele de judecată vor stabili amenda, în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei”.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a motivat decizia magistraţilor prin faptul că sancțiunile sabilite în articolul 76 din Codul Contravențional prevăd o diferență prea mică dintre suma minimă și maximă a amenzii. Potrivit ei, acest lucru duce la încălcarea dreptului oamenilor la un proces judiciar echitabil. Potrivit datelor ministerului Afacerilor Interne, prezentate în cadrul ședinței Curții Constituționale, de la începutul stării de urgenţă, instituită de Parlament, au fost aplicate peste 2800 de sancțiuni pentru  personale fizice și 119 pentru cele juridice. Dintre acestea, 360 de amenzi au fost contestate, iar instanțele de judecată au anulat 43 dintre sancțiuni aplicaate.

Spread the love

Check Also

Șoferul beat care a provocat un accident la Anenii Noi, soldat cu decesul unei tinere, condamnat

Șoferul care a provocat, acum un an, un accident soldat cu rănirea gravă a altui …