Datoria Moldovagaz faţă de Gazprom a crescut | VIDEO

Datoria Moldovagaz faţă de Gazprom a trecut de 6,2 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2018, anunță portalul mold-street. Raportul financiar anual al gigantului gazier rus arată că în 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom s-a majorat cu peste 320 milioane de dolari.

La aniversarea a 20 de ani de la fondare, datoria companiei moldo-ruse Moldovagaz a ajuns la 431 de miliarde de ruble rusești sau de circa 6,21 miliarde de dolari la cursul de schimb de la finele anului 2018. În raportul său, Gazprom menționează, însă, că datoria debitoare a Moldovagaz ar fi egală cu zero, iar aceste datorii uriașe de 6,21 de miliarde de dolari sunt incluse la categoria „rezervă pentru pierderile la credite”.

Majoritatea acestora, peste 90% sunt ale regiunii din stânga Nistrului, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Gazprom.

În acelaşi document se arată că anul trecut plăţile efectuate de Gazprom pentru serviciile de transportare a gazului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova în alte state s-au diminuat cu peste 22%, până la 47,1 milioane de dolari, ceea ce denotă că şi volumul de gaz transportat s-a diminuat.

În acelaşi timp în 2018 valoarea achiziţiilor de metan de către Moldovagaz s-au majorat cu circa 35% şi au ajuns la 423,5 milioane de dolari.

De notat că periodic Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

Moldovagaz, în forma sa actuală, a fost fondată în luna mai 1999 şi Gazprom deţine o cotă de 50%, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, iar autorităţile de la Tiraspol – 12,44.

Spread the love

Check Also

Bărbat, adus cu elicopterul SMURD la Chișinău după un accident rutier

Un bărbat în vârsta de 41 de ani din raionul Râșcani, care a avut de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *