De la farmacie la apicultură e doar un pas. O tânără din Anenii Noi a reușit să îmblânzească ceara | VIDEO

Ce legătură este între farmacie și lumânări? Aparent nici una. Totuși, există în raionul Anenii Noi o tânără care, pe lângă faptul că este farmacistă, a putut îmblânzi ceara. Asemeni unei albinuțe, femeia în halat alb, s-a gândit să învețe încă o meserie din care să poată să mai câștige un ban. A ales să cunoască domeniul apicol, iar acum se poate mândri cu lucrările unice pe care le creează.

Olga Zaițev studiază apicultura la școala profesională din comuna Bubuieci. Și-a început cursurile după ce tatăl ei a cumpărat câțiva stupi, a plecat peste hotare și a lăsat familiile de albini în grija ei. Odată cu asta, a venit și pasiunea pentru confecționarea lumânărilor din ceară, spune tânăra.

OLGA ZAIȚEV, meșter Hand-Made: „El fiind plecat, eu am rămas gospodină. Cumva a venit această idee pentru că este plăcut, te relaxează, te calmează lucrul în stupină.”

Meșterița spune că la început nu cunoștea nimic despre acest domeniu, dar ne-a povestit cum a creat prima lumânare.

OLGA ZAIȚEV, meșter Hand-Made: „Prima a fost într-un borcănaș de sticlă, m-am chinuit cu ea vreo trei zile până am obținut-o pentru că, într-adevăr, nu cunoșteam absolut nimic. Eu mă temeam ca ceara să nu fiarbă și să dea peste. Am încălzit-o, am turnat-o și nu mi-a ieșit nimic. Ne-am chinuit câteva zile până am putut să obținem forma dorită.”

Deși prima lucrare i-a luat ceva timp și nervi, Olga nu a lăsat mâinile în jos. A început să studieze domeniu, iar acum, lucrurile îi ies de minune. Confecționează nu numai lumânări simple, dar și diferite suvenire, toate din ceară naturală. Ea spune că pe masa de sărbătoare, în afară de bucate trebuie să fie și decorațiuni originale.

OLGA ZAIȚEV, meșter Hand-Made: „În prezent, eu o să torn o lumânare în formă de globuleț cu tematica sărbătorii de iarnă. Fixez forma ca să nu curgă ceara pe alături și turnăm ceara.”

După ce este turnată în forme, ceara trebuie să se răcească. Iar după asta, ea prinde viață. Pe lângă pasiunea unei albinuțe, Olga activează și ca farmacistă. Acest lucru însă, nu o încurcă să-și dezvolte mica îndeletnicire.

OLGA ZAIȚEV, meșter Hand-Made: „De luni până vineri, farmacia, iar weekendul al dedicăm celorlalte activități.”

Lucrările făcute de Olga au ajuns și peste hotarele țării, iar în viitor ea se gândește să-și înființeze o mică afacere.

Spread the love

Check Also

Centrul de triere de la Moldexpo, aproape gata: În ce condiții și când vor fi primiți primii pacienți | VIDEO

Centrul de triere de la Moldexpo este gata în proporție de 90 la sută și …