De la începutul anului, importurile în Republica Moldova au crescut de două ori față de exporturi

Exporturile și importurile Moldovei sunt în scădere. Declinul de la începutul anului în ambele direcții a depășit 10%.

În ianuarie-august 2020, Moldova a exportat bunuri în valoare de 1,5 miliarde de dolari și a importat de peste două ori mai mult – 3,3 miliarde de dolari. Acest lucru este raportat de Biroul Național de Statistică, scrie sputnik.md

Dinamica comerțului exterior este negativă: trimiterea mărfurilor în străinătate a scăzut cu 13,6%, în timp ce importul către republică a scăzut cu 11,9%.

„Exporturile de produse interne s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5,8% față de ianuarie-august 2019. Reexporturile de produse străine au ajuns la 361,6 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 32% mai puțin decât în ​​perioada de raportare a anului trecut.” , – notat în Moldstat.
Potrivit ministerului, ponderea bunurilor străine reexportate după prelucrarea semnificativă a acestora a constituit 17,1% din volumul total al exporturilor, iar reexportul clasic – 6,3%.

În structura exporturilor, primele trei poziții sunt ocupate de alimente și animale vii (24,3%), mașini și echipamente (22,3%), diverse bunuri industriale (21,6%).
În ceea ce privește importurile, primele trei includ mașini și echipamente (24,3%), produse manufacturate (19,6%) și combustibil (15,5%).

Cea mai mare scădere a fost observată la transportul de mărfuri din Moldova către Malta, Egipt, Muntenegru, Brazilia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Myanmar, Bangladesh, Oman, Ghana, Qatar, Taiwan, Pakistan, Armenia, Suedia, Kârgâzstan, precum și în Canada, China, Israel, Austria , Marea Britanie, Italia, Turcia, Belarus, Germania, România și alte țări. Republica a crescut aprovizionarea către Iordania, Portugalia, Kosovo, Filipine, Australia, Irlanda, Burkina Faso, Albania, Slovenia, Ungaria, Kazahstan, Olanda, Estonia, Republica Cehă, Arabia Saudită, SUA, Cipru, Finlanda, Grecia, Japonia, Cipru, Spania , Rusia și alte țări.

Spread the love

Check Also

Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu Federația Rusă privind acordarea de până la 275 de milioane de ruble rusești

Guvernul a aprobat semnarea Acordului dintre Ministerul Finanţelor al Federaţiei Ruse şi Ministerul Finanţelor al …