Declarațiile recente ale reprezentantului UE la Chișinău la adresa liderului Partidului „ȘOR” sunt dur criticate de presa internațională | VIDEO

Declarațiile recente ale reprezentantului UE la Chișinău, Peter Michalko, la adresa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, sunt dur criticate de presa internațională. Potivit publicației „The Brussels Times”, comentariile ambasadorului, care ar fi provocat un scandal diplomatic, sunt jignitoare pentru un stat independent, iar astfel de afirmații, spun jurnaliștii, dau dovadă de lipsă de viziune clară a Uniunii Europene față de țări ca Republica Moldova, mai ales că Bruxelles-ul a dat-o deja de mai multe ori în bară și a sprijinit regime corupte.

În postarea făcută de publicația străină The Brussels Times se spune că declarațiile lui Peter Michalko la adresa președintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, sunt lipsite de respect față de cetățenii și instituțiile unui stat independent.

THE BRUSSELS TIMES DESPRE DECLARAȚIILE LUI MICHALKO
„Principiul de bază al oricăror relații, inclusiv internaționale este respectul. Declarațiile ambasadorului au fost percepute ca o lecție arogantă dată. Este cu atât mai grav, cu cât el reprezintă o comunitate internațională mare și bogată, bazată pe valorile umane universale”.

În același timp, autorul sugerează că declarațiile lui Michalko demonstrează lipsă de viziune atacându-l pe cel mai aprig critic al lui Igor Dodon și liderului singurului partid parlamentar care nu a făcut coaliție cu socialiștii.

THE BRUSSELS TIMES DESPRE DECLARAȚIILE LUI MICHALKO
„Este important de înțeles dacă aceste declarații ale reprezentantului UE au fost întâmplătoare, sau, din anumite motive, neclare deocamdată, a jucat de partea lui Dodon. În caz contrar, politica UE în ceea ce privește Parteneriatul Estic, deja lipsită de respect, riscă să se transforme într-o nouă schemă de corupție”.

De asemenea, publicația a calificat drept straniu faptul că ambasadorul UE nu a vorbit nimic despre eliberarea fostului premier Vlad Filat sau a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, atunci când a formulat pretenții față de justiția moldovenească. În plus, autorul articolului menționează că europenii nu s-au obosit să-și exprime regretul pentru că în renumita spălătorie rusească „laundromat”, al cărei arhitect a fost Platon, au fost implicate bănci europene. El mai pune că declarațiile lui Michalko sunt pe aceeași lungime de undă cu cele ale ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, despre care publicația spune că ar fi „omul care distruge cu succes reforma justiției plătită din banii contribuabililor europeni”. Publicația mai accentuează că ultimele numiri în sectorul justiției ar urma să joace un anumit rol în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă.

Solicitați de noi, reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova ne-au spus că ambasadorul Peter Michalko este în concediu, iar secretara sa nu este prezentă pentru a ne oferi un comentariu pe acest subiect. Amintim că anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, Peter Michalko s-a întrebat cât timp mai putem urmări cum este amânată examinarea dosarului Șor. După aceste declarații, mai mulți reprezentanți ai Partidului „ȘOR” au organizat un protest în fața sediului Delegației UE în Moldova, unde au calificat declarațiile oficialului drept o imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale țării noastre.

Totodată, formațiunea a menționat că în urma acestor declarații, diplomatul nu mai are dreptul moral și juridic să dețină funcția de reprezentant al UE în Moldova.

Spread the love

Check Also

Documente desecretizate de presa internațională confirmă declarațiile lui Ilan Șor? Băncile din RM au fost devalizate și după 2014, când de fapt, BNM deținea controlul | VIDEO

Băncile din Republica Moldova au fost devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, …