Decretul Maiei Sandu, anulat. Magistrații CC au menționat că șeful statului a încălcat constituția | VIDEO

Decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată în funcția de premier a fost anulat de Curtea Constituțională. Magistrații au admis sesizarea socialiștilor care au contestat documentul.

Tatiana Rusnac, reporter: „Hotărârea a fost anunțată după aproape trei ore de deliberări. Magistrații au menționat că șeful statului a încălcat constituția atunci când a ingorat candidatura Marianei Durleșteanu, propusă de socialiști și susținută de 54 de deputați printre care cei ai Platformei „Pentru Moldova”, ai Partidului Șor și trei neafiliați. Astfel, Maia Sandu este obligată să organizeze noi consultări cu majoritatea parlamentară pentru a găsi un candidat. Nu este clar însă, cum va proceda șeful statului. Totodată, Curtea Constituţională a respins solicitarea PSRM care au cerut ca decretul Maiei Sandu să fie declarat drept o încălcare gravă a Constituţiei”.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: „Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova Maia Sandu privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial”.

În debutul ședinței, socialistul Vasile Bolea, unul dintre autorii sesizării, a declarat că decretul șefului statului este ilegal și trebuie anulat.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: „Președintele Republicii Moldova semnând decretul care astăzi se dezbate. a ignorat și hotărârile CC…și buchia Constituției, încălcând principiul legalității și neutralității politice. Acest Parlament, pe care doamna Maia Sandu îl consideră nedemn, a ales-o prim-ministru în 2019.

În apărarea șefului statului a sărit consilierul său pe justiție, Olesea Stamate.

OLESEA STAMATE, consilier prezidențial: „Decretul contestat nu încalcă nicio dispoziție constituțională, fiind respectate prevederile articolului 98, aliniatul 1, conform cărora după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele desemnează o candidatură la funcția de primministru”.

Pe tot parcursul ședinței, în fața sediului Curții, un grup de persoane a cerut declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că, premierul desemnat de șeful statului, Natalia Gavrilița, a acumulat zero voturi în legislativ. În aceeași zi, a fost propusă pentru această funcție Mariana Durleșteanu, care este susținută de 54 de deputați. Maia Sandu a refuzat această candidatură, declarând că unii dintre cei care au semnat pentru ea ar avea probleme de integritate.

Decizia a stârnit un val de controverse și critici. Politicieni și analiști au declarat că șeful statului a încălcat o decizie a CC, care obligă președintele să desemneze candidatura unei majorități parlamentare constituite.

Spread the love

Check Also

Încă 1 518 cazuri de COVID-19 și 25 decese au fost confirmate în Moldova

1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …