Deputații din opoziția au salutat apelul emis de foștii parlamentari să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon. Sîrbu: Multe crime se comit, inclusiv trădarea de patrie | VIDEO

Deputații din primul Parlament al Republicii Moldova îndeamnă actualii legislatori să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon. Aceștia sunt deranjați de faptul că șeful statului l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președinte al Transnistriei”. Potrivit lor, prin aceste acțiuni, Dodona încălcat jurământul pe care l-a dat în fața cetățenilor, iar aleșii poporului au tot temeiul să voteze inițierea procedurii de demisie a șefului statului.

Discursurile diferite pentru presa de la Chișinău și cea din regiunea transnistreană a șefului statului Igor Dodon, care l-a numit pe Vadim Krasnoselski ”președintele Transnistriei, a stârnit un val de nemulțumiri, inclusiv și în rândul deputaților din primul Parlament. Aleșii au semnat o declarație în care îi îndeamnă pe actualii parlamentari să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon.

„Prin aceste acţiuni, preşedintele încalcă flagrant prevederile constituţionale şi este pasibil a fi pus sub acuzare potrivit prevederilor art.81 alin.(3) din Constituţie. Noi, deputaţii din Parlamentul de Prima legislatură, facem apel către deputaţii actualului Parlament să iniţieze și desfășoare această procedură”, se spune în document.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a șeful statului, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul săvârșirii unei infracţiuni. Astfel, președintele poate fi demis în data în care sentința de condamnare este definitivă. Unul dintre semnatarii declarației este și fostul deputat Anatolie Țăranu.

ANATOLIE ȚĂRANU, fost deputat în primul Parlament Noi, deputații primului Parlament, îngrijorați de faptul că președintele țării încalcă Constituția, încalcă jurământul pe care l-a dat în fața cetățenilor cerem să fie aplicată legea”.

Deputații „Pro Moldova” au salutat apelul emis de foștii parlamentari.

SERGIU SÎRBU, deputat ”Pro Moldova”: „Dacă ar veni un astfel de demers, eu și colegii mei am semna, deoarece multe crime se comit, inclusiv trădarea de patrie”.

Contactați de noi, socialistul Vlad Batrîncea și deputatul Paltformei DA Alexandru Slusari nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție.

Nici purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, nu a răspuns apelurilor noastre.

Amintim că declarațiile lui Igor Dodon au fost dur criticate atât de opoziția parlamentară, care a dat de înțeles că președintele se pregătește de alegerile prezidențiale, dar și de către partenerul de coaliție al PSRM. Democratul Alexandru Jizdan a spus că este rușinat de exprimarea lui Igor Dodon și a precizat că pentru el Krasnoselski nu este un președinte, ci este un funcționar din acea zonă. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, a declarat atunci că „expresiile utilizate de Igor Dodon țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

Spread the love

Check Also

Partidul „ȘOR”: Asociațiile de gospodării agricole mari vor putea face față provocărilor și amenințărilor

Partidul Politic „ȘOR” a lansat o serie de propuneri în vederea susținerii sectorului agrar și …