Deși avertizarea Gazprom-ului privind sistarea livrării de gaze către Moldova pentru datorii expiră miercuri, Guvernul dă asigurări că plata se va face joi | VIDEO

Deși avertizarea Gazprom-ului privind sistarea livrării de gaze către Moldova pentru datorii expiră miercuri, Guvernul dă asigurări că plata se va face joi, iar până atunci speră că țara noastră nu rămâne fără acest combustibil. Despre asta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu în această după amiază. Furnizorul din Rusia va primi suma de 1,4 miliarde de lei abia după ce un document în acest sens va fi votat de parlament.

ANDREI SPÎNU vicepremier: „S-au alocat un miliard 700 milioane de lei pentru Energocom. Din această sumă, aproape 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situația de urgență. Iar un miliard 400 de milioane lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale Companiei Moldovagaz pentru octombrie și noiembrie”.

Totuși, vicepremierul Andrei Spînu spune că banii vor ajunge la Moscova abia joi, după ce Parlamentul va vota în a doua lectură modificările la legea bugetului și că reținerea s-a întâmplat din cauza procedurilor prin care trebuia să treacă documentul. Asta în condițiile în care termenul de 48 de ore acordat Moldovei pentru a stinge datoria expiră miercuri.

ANDREI SPÎNU vicepremier: – În protoclul pe care DVS l-ați semnat atunci cu Gazprom, la punctul 8, prin intermediul Comisiei Situației Excepționale v-ați asumat să achitați acestă diferență de preț.

– Din păcate, toate aceste proceduri au luat un pic mai mult timp”.

Spînu susține că Gazprom a știut încă de săptămâna trecută că Moldova nu va reuși să achite factura la timp și că nu înțelege de ce totuși Rusia a decis să trimită avertizarea.


ANDREI SPÎNU vicepremier: „Astăzi, voi trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom, în care vom informa oficial despre pașii pe care îi va lua Guvernul pentru redresarea situației”.

În aceste condiții, nu se știe dacă Gazprom va închide robinetul către Moldova miercuri, așa cum a anunțat, înainte de a primi banii promiși de Guvern.

Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că Guvernul a gestionat prost criza gazelor.


„Să mergi la Moscova, să îți asumi în numele Guvernului că va fi achitat consumul curent pe 22 noiembrie, apoi să vii acasă și să aștepți poate rușii vor uita de bani, este peste limitele raționalului. S-a tras mâța de coadă și acum există riscul că va trebui să alocăm banii noștri, pentru a acoperi eroarea. Este ne etic și imoral, ca de banii oamenilor sărmani de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la orașe. Ori căldură centralizată și încălzire cu gaz natural în cea mai mare partea are populația din orașe”, mai spune Ioniță.

Spread the love

Check Also

Povestea distrugerii: Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este în prag de ruinare, după ce a fost dată în concesiune unui agent economic | VIDEO

Cândva profitabilă și cu venituri consistente în bugetul local, astăzi, Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este …