Deși, Nikolai Ceaus deja s-ar afla în Ucraina, o instanță din Moldova a respins cererea de extrădare a fostului judecător | VIDEO

O instanță din Moldova a respins cererea de extrădare în Ucraina  Nikolai Ceaus. Asta deși magistratul s-ar află deja în Ucraina în arest la domiciliu, prelungit până la 15 octombrie. Anterior, s-a anunțat că fostul magistrat fi fost răpit la Chișinău de serviciile speciale ucrainene și dus în țara vecină. Despre acest lucru scrie„Interfax Ucraina” cu referire la avocatul deținutului – Alexandr Vișniovîi.

Fostul judecător este suspectat că a luat 150 de mii de dolari mită pentru a emite o decizie favorabilă într-un caz de trafic de droguri. Detectivii Biroului Național Anticorupție din Ucraina l-au prins în flagrant și au găsit banii ascunși în două borcane. În 2016, acesta a fost reținut și ulterior eliberat pentru că avea imunitate de judecător. Ulterior, Ceaus a reușit să fugă în Republica Moldova, unde a cerut azil politic, dar a primit un refuz. Legalitatea actului a fost contestată, însă mai târziu confirmată printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție din martie 2021.

O lună mai târziu, Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului de mai mulți bărbați, care se presupune că ar avea legătură cu serviciile speciale de la kiev. Ulterior s-a anunțat că judecătorul a fost dus cu forța în Ucraina într-o mașină cu numere diplomatice și plasat în arest la domiciliu.

În ciuda acestei evoluții a evenimentelor, agențiile ucrainene de aplicare a legii au solicitat în mod oficial extrădarea acuzatului. După cum a menționat avocatul lui Ceaus, decizia de refuz a fost „neașteptată atât pentru apărare, cât și pentru acuzare”.

Apărătorul a spus că nu a citit încă textul verdictului instanței, dar a promis că va publica aceste informații mai târziu. „Să vedem care este motivația atunci când luăm o decizie”, a declarat Alexandr Vișniovîi.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …