Din 1 mai, Moldova ar putea rămâne fără gazul rusesc și fără energia electrică de la Cuciurgan, în cazul în care Gazprom va decide să suspende contractul de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat, astăzi, într-o conferință, că autoritățile au pregătit scenarii de alternativă pentru ca oamenii să nu aibă de suferit. Întrucât Chișinăul nu a primit un răspuns de la concernul rus, privind amânarea termenului de efectuare a auditului datoriilor istorice, Chișinăul a decis să caute soluții. Astfel, au fost anunțate deja licitații de procurare a gazului din surse alternative, iar șapte companii și-au anunțat intenția de a participa. Spînu susține că există soluții și în ceea ce privește aprovizionarea țării cu energie electrică după data de 1 mai.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Avem 24 de milioane de metri cubi de gaz stocate în sistemul de transport al României și al Republicii Moldova. Menționez că necesarul pentru malul drept este de 45 de milioane de metri cubi. Facem economii. Termoelectrica lucrează pe păcură. Necesarul de gaze pentru luna mai, odată ce Termoelectrica lucrează pe păcură, scade de la 45 milioane de metri cubi, la aproximativ 32 milioane de metri cubi. Cele 24 de milioane care sunt deja stocate asigură cel puțin 75% din nevoia de gaze pentru luna mai. În cazul în care Gazprom nu va furniza gaze naturale, începând cu 1 mai, nici MGRS nu va putea asigura cu energie electrică consumul de pe malul drept. Pregătim Energocom de achiziții centralizate de energie electrică. ”Energocom” a lansat deja licitația și așteptăm răspunsul până în data de 22 aprilie. Indiferent de evoluția pe piața energtică a RM va fi aprovizionată cu gaze și energie electrică. Libertatea și independența noastră energetică ne costă, din păcate, este un preț mare pentru unii sau mulți dintre cetățenii noștri. Trebuie să fim solidari, să plătim acest cost al independenței”.
În luna aprilie, prețul de achiziție al metanului a fost de 1193 de dolari SUA pentru mia de metri cubi, iar pe piață era de 1226 de dolari. Potrivit lui Spînu, nu
se planifică majorarea tarifului pentru aprilie și mai. În data de 1 noiembrie, anul trecut, a intrat în vigoare contractul de livrare a gazelor pe o perioadă de cinci ani. Partea moldovenească și cea rusă au semnat un protocol suplimentar la contractul de furnizare a gazelor naturale.
Documentul prevede efectuarea unui audit al datoriei istorice pentru a depăși neînțelegerile la acest subiect. Gazprom susține că datoria malului drept al Nistrului este de 709 milioane de dolari, inclusiv penalități.