Dinu Țurcanu: Noi o să încercăm să oferim o perspectivă clară de dezvoltare a turismului rural | VIDEO

Reprezentanții raionului Orhei sunt prezenți la cea mai mare expoziție de turism, agrement şi industrie hotelieră din Moldova. Cu sprijinul consiliului raional, meșterii populari au posibilitatea să prezinte turiștilor străini nu doar lucrările, dar și localitățile de baștină. Despre meşteriI populari care duc faima Orheiului peste hotarele ţării, dar și despre potențialul turistic al raionului, aflați din reportajul următor.

Andrei Tihon este unul dintre cei mai iscusiți meșteri populari din raionul Orhei, apreciat cu zeci de diplome la mai multe expoziţii naţiale şi internaţionale. De la mijlocul anilor 70, ai secololui trecut, el sculptează în lemn. În mâinile sale, lemnul nu doar prinde viață, ci și cântă.

Așa sună buciumul. Acest instrument muzical este cartea de vizită a lui Andrei Tihon, locuitor al satului Neculăieuca, raionul Orhei, singurul meşter popular din Moldova care face buciume. Dar asta nu e tot, Andrei Tihon a învățat să sculpteze și mai multe obiecte de uz casnic, tablouri şi portrete.

ANDREI TIHON, meșter popular din satul Neculăieuca, raionul Orhei: Am atelierul meu de creație. Acolo păstrez și lucrările cu care particip la diferite expoziții.

Alături o găsim pe Alexandra Morari din satul Mitoc – singura femeie din Moldova care a mai păstrat arta împletirii obiectelor de uz casnic din papură. Este un meșteșug tradițional care capătă popularitate, deoarece obiectele confecționate din papură sunt ecologice, foarte ușoare și durabile .

Iar Ecaterina Popescu este meșter popular specializată în țesutul covoarelor. Ea a renăscut tehnicile vechi de executare a covorului basarabean la Complexul de meşteşuguri „Artă Rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei, pe care l-a fondat. Până acum, covoarele reproduse şi ţesute de meşteriţele din Clişova Nouă au fost expuse în cadrul expoziţiilor din Slovacia, Germania, România, Bulgaria, Rusia, Franța, Italia și China.

ECATERINA POPESCU, fondator al Complexului de meşteşuguri „Artă Rustică” s. Clişova Nouă, raionul Orhei. Noi suntem cei care am participat la elaborarea dosarului pentru includerea covorului basarabean, cu tehnicile lui de realizare, în lista reprezentativă UNESCO .

Este doar o mică parte din atracțiile prin care raionul Orhei poate uimi turiștii. Potrivit autorităților locale, participarea la expoziții este un pas important pentru popularizarea și dezvoltarea turismului în raion.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: Noi o să încurajăm, prin proiecte mici, populația satelor unde există potențial turistic, să investească și noi vom căuta fonduri extrabugetare pentru a stimula și pentru a oferi anumite posibilități celor care sunt interesați de dezvoltarea turismului rural.  Suntem în comunicare cu câteva ambasade ale Republicii Moldova peste hotare, ca să putem oferi și prin intermediul ambasadorilor noștri, să încercăm să oferim o perspectivă clară de dezvoltare a turismului rural.

Atracțiile turistice din raionul Orhei sunt apreciate peste hotare. Ne-a confirmat-o un oaspete din Ucraina.

OLEG REGAN, manager hotel, Truskaveț, Ucraina: Cel mai mult m-au impresionat oamenii, care sunt foarte primitori și buni la suflet. În primul rând, asta se memorizează. De asemenea, monumentele naturale și cele culturale. 

Raionul Orhei este bogat în tradiții și valori culturale: natura pitorească a comunei Jora de Mijloc, pensiunile argroturistice din satele Butuceni și Trebujeni, complexul muzeal Orheiul Vechi, mănăstiri, muzee și… oamenii, care și-au dedicat viața conservării tradițiilor și meșteșugurilor naționale. O sarcină primordială a administrației raionului este de a păstra ceea ce există, dar și a arată lumii întregi potențialul ascuns al raionului Orhei.

Spread the love

Check Also

Weekendul începe cu temperaturi de până la +35 C. Codul galben de secetă și pericolul de incendii se menține

Pentru prima zi de weekend meteorologii prognozează temperaturi maxime de până la +35 C pe …