Director Moldovagaz: Tehnic este posibil să aducem gaz din orice punct din Europa, dar cele mai accesibile prețuri ar fi de la Gazprom | VIDEO

Problema aprovizionării Moldovei cu gaze rămâne nesoluționată. Asta în condițiile în care se scurg ultimele zile ale contractului prelungit cu Gazprom, iar premierul Natalia Gavrilița a anunțat că gigantul rus ar putea întrerupe livrările către țara noastră din întâi noiembrie. Subiectul ar urma să fie discutat cu șeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, așteptat într-o vizită la Chișinău, anunțată de vice-președintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care ulterior a declarat pentru presă că oficialul rus ar fi refuzat invitația. Între timp, responsabili de la Președinție au declarat pentru TV6 că Dmitri Kozak a fost invitat de șeful statului încă săptămâna trecută, oficialul însă nu și-a anunțat decizia. Iar vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că pleacă în Polonia pentru a discuta despre furnizarea gazelor naturale în Moldova, fără a oferi însă mai multe detalii. Nimic nu știe despre aceste vizite nici directorul Moldovagaz care spune însă că cel mai bun preț Moldova îl poate obține doar de la Gazprom.

Şeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, responsabil de relațiile comercial-economice cu Republica Moldova, ar putea veni săptămâna aceasta la Chişinău. Acesta ar urma să poarte discuții cu oficiali de la noi despre semnarea contractului de furnizare a gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, cu toate că partea rusă nu oferă nicio informație în acest sens. Popșoi a mai spus, pentru câteva posturi tv, că nu se știe data exactă la care va sosi oaspetele străin, dar a adăugat că trebuie purtate cu acesta discuții pe lucruri concrete, printre care și cel al gazelor. Ulterior, Popșoi a declarat pentru presă că vicepremierul rus s-ar fi răzgândit.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Președinției a declarat pentru TV6 că nu cunoaște despre refuzul lui Kozak, însă spune că acesta ar urma să vină la Chișinău la invitația președintelui Maia Sandu, lansată săptămâna trecută.

„Dacă și când va avea loc vizita nu avem informații”, a mai spus Sorina Ștefîrță.

Responsabili de la Guvern nu ne au răspuns la telefon pentru mai multe detalii. Nici consilierul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Alina Merlici nu a răspuns apelurilor noastre, asta chiar dacă anterior ne-a spus că luni ne va informa dacă Moldova a început negocierile online cu Gazprom.

În timp ce negocierile cu principalul furnizor rus, inițiate în regim online, sunt neclare, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că pleacă în Polonia pentru a purta discuții privind furnizarea gazelor naturale în Moldova, fără să ofere detalii în acest sens. Nici reprezentanții de la Moldovagaz susțin că nu cunosc detalii despre vizita lui Spînu.


VADIM CEBAN, director Moldovagaz: „Dumnealui așa a scris pe Facebook și asta am văzut și eu. Acum toți lucrăm în direcția respectivă. Tehnic este posibil să aducem gaz din orice punct din Europa.

– Dar prețurile?

– Foarte bună întrebare ați dat. Acuma vedeți ce se întâmplă cu prețurile. De prețuri nu pot să vă spun nimic.


– Unii experți ziceau că cele mai accesibile prețuri ar fi de la Gazprom.

– Evident, eu tot așa cred. Eu consider că noi trebuie să avem contract direct cu cel care deține sursa de gaze”.


Ceban a mai declarat că autoritățile sunt mereu în contact direct cu Gazpromul, însă deocamdată nu au ajuns la un numitor comun.

VADIM CEBAN, director Moldovagaz: „Și săptămâna trecută am discutat cu colegii, discutăm permanent. Proces continuu.

– Au cumva condiții mai dure pe care Moldova nu le poate accepta?

– Nu pot să vă spun”.

Totodată, Vadim Ceban ne-a spus că nu cunoaște nimic nici despre vizita lui Kozak în Molodva.Amintim că din 13 octombrie,

Moldova se află în stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale, iar premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre posibilitatea întreruperii din 1 noiembrie a furnizării combustibilului către țara noastră. În aceste condiții, Moldovagaz a cerut consumatorilor finali, de trei ori în decursul unei săptămâni, să reducă consumul de gaze.

Contractul cu Gazprom a expirat la finele lunii septembrie, iar documentul a fost prelungit doar cu o lună. În prezent, Moldova cumpără gaze naturale cu 790 de dolari mia de metri cubi, în timp ce autoritățile de la Chișinău își doresc un preț puțin mai mare de 200 de dolari, atât cât prevedea contractul vechi.

Spread the love

Check Also

Povestea distrugerii: Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este în prag de ruinare, după ce a fost dată în concesiune unui agent economic | VIDEO

Cândva profitabilă și cu venituri consistente în bugetul local, astăzi, Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este …