Doi înalți oficiali europeni au expediat o scrisoare premierului Chicu: „Credibilitatea R. Moldova este în pericol”

Doi înalți oficiali europeni au expediat o scrisoare premierului moldovean Ion Chicu în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluțiile recente care pun în pericol o serie de rezultate ale reformelor și stabilității sectorului bancar din Republica Moldova. Directorul General al Directoratului General al Comisiei Europene „Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea”, Christian Danielsson, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid, afirmă că în prezent credibilitatea Republicii Moldova este în pericol, potrivit unui document  intrat în posesia redacției Cotidianul.md.

Cei doi diplomați solicită autorităților de la Chișinău să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la transparentizarea sectorului bancar sunt protejate și că angajamentele față de partenerii săi internaționali și statul de drept sunt respectate.

„Vrem să exprimăm o îngrijorare importantă cu privire la evoluțiile recente care pun în pericol o serie de rezultate ale reformelor și stabilității sectorului bancar din Republica Moldova, realizate în ultimii ani, în special în urma fraudei bancare din 2014.

Datorită acestor reforme și rezultate, investitorii internaționali au ales să intre pe piața financiară a Republicii Moldova și să investească în sistemul bancar, aducând cu ei standarde de calitate și investiții suplimentare în economia Republicii Moldova. La acea vreme, întreaga comunitate internațională din Republica Moldova a fost alături de autorități pentru a le sprijini eforturile în atragerea investitorilor strategici în scopul restabilirii transparenței în sectorul bancar”, se arată în scrisoare.

„Realizările acestor reforme, obținute cu mult efort, au fost posibile datorită asigurărilor și garanțiilor autorităților statului moldovenesc cu privire la siguranța investițiilor făcute. Credibilitatea Republicii Moldova este acum în pericol. Serviciile judiciare și de urmărire penală independente și imparțiale sunt indispensabile pentru urmărirea penală și condamnarea persoanelor responsabile de frauda bancară. Principiile independenței și imparțialității justiției stau la baza Acordului de asociere dintre UE și Moldova”, scriu oficialii europeni.

„Solicităm Republicii Moldova să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la curățarea sectorului bancar și la punerea în practică a economiei sunt protejate și că angajamentele față de partenerii săi internaționali și statul de drept sunt respectate. Îndemnăm Republica Moldova să investigheze persoanele care au participat la frauda bancară, inclusiv pe ale căror procese în apel continuă să fie amânate inexplicabil, iar și iar, și să nu vizeze investitorii internaționali care au venit în Republica Moldova cu bună credință și deschidere. Am dori să reamintim Republicii Moldova că Acordul de asociere și, în special, DCFTA, au ca scop dezvoltarea unui climat de investiții atractiv și stabil în Republica Moldova, bazat pe un mediu de reglementare previzibil pentru investitori”, mai adaugă autorii.

Potrivit surselor Cotidianul.MD, această scrisoare i-a fost înmânată ministrului Afacerilor Externe și Intergrării Europene, Oleg Țulea, în timpul vizitei sale la Bruxeless, efectuată în perioada 9-12 septembrie curent.

Scrisoarea înalților oficiali europeni nu a rămas fără răspuns – susține Executivul, într-o reacție acordată redacției Cotidianul.MD, care a publicat o scrisoare adresată premierului Ion Chicu din partea Directorului General al Directoratului General al Comisiei Europene „Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea” și Secretarului General al Serviciului European de Acțiune Externă. Cei doi oficiali au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluțiile recente care pun în pericol stabilitatea sectorului bancar moldovenesc și afirmă că credibilitatea Republicii Moldova este, în prezent, pusă în pericol.

„Am informat și asigurat partenerii europeni că interesele legale ale tuturor investitorilor în Republica Moldova vor fi protejate de stat, inclusiv și ale celor care au cumpărat băncile moldovenești.

Totodată, am informat și asigurat Uniunea Europeană, că orice încercare a unor actori locali de a bloca investigarea fraudei bancare din anul 2014, nu va fi tolerată și admisă. Procuratura Generală este determinată să investigheze frauda bancară, iar Guvernul susține aceste eforturi ale PG și nu va admite nici o imixtiune în acest proces”, afirmă Guvernul.

Potrivit Executivului, autoritățile de la Chișinu au toată susținerea partenerilor străini pentru investigarea furtului miliardului.

„Guvernul Republicii Moldova va continua să susțină reformarea sistemului bancar”, se mai arată în reacția autorității.

Spread the love

Check Also

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Moldova, iar Vladimir Putin le oferă moldovenilor recomandări pentru cine să voteze | VIDEO

Federația Rusă acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea …