Doi șoferi de ambulanță din Dubăsari, reținuți de miliția transnistreană

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anatolie Cebotari și Alexei Carpov, locuitori ai satului Molovata Nouă din raionul Dubăsariau fost reținuți în dimineața zilei de 3 aprilie curent în timp ce se aflau în orașul Dubăsari, zonă de securitate aflată sub controlul organelor separatiste transnistrene, scrie ziarulnațional.md.

Anunțul a fost făcut astăzi de către Asociația „Promo-LEX”, potrivit căreia cei doi bărbați activează în calitate de șoferi pe ambulanță în Secția Asistenței Medicale de Urgență a Spitalului raional Dubăsari.

Aceștia ar fi fost reținuți de către așa-zisa miliție transnistreană când urmau să intre în tura de zi a serviciului pe care Anatolie Cebotari îl practică deja de 36 de ani, iar Alexei Carpov – de mai bine de cinci ani.

„Din informația furnizată de rude și martori, ar reieși că ultimii au fost privați de libertate de către miliția din or. Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfășurat activitatea de muncă. Potrivit unor surse, în aceeași zi, un „judecător” al „judecătoriei or. Dubăsari” i-a găsit vinovați pe deținuți de comiterea unei contravenții administrative și a stabilit o pedeapsă de 15 zile arest administrativ pentru fiecare cu detenția lor în izolatorul de detenție din or. Dubăsari”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Promo-LEX”.

Experții de la „Promo-LEX” atrag atenția că, începând cu 17 martie curent, când a fost instituită starea de urgență în regiunea transnistreană, administrația de la Tiraspol a continuat în permanență să îngrădească drepturile omului.

„Constatăm cu regret că aceste măsuri nu pot fi apreciate ca fiind rezonabile și justificate nici măcar pe timp de criză epidemiologică. Este inadmisibil faptul blocării circulației pentru medici și farmaciști (numeroase cazuri sesizate săptămânile trecute), iar acum arestarea și detenția șoferilor de pe ambulanță. Obstacolele artificiale și nejustificate pentru activitatea personalului medical pe timp de criză epidemiologică reprezintă un gest de sfidare a eforturilor de prevenire a răspândirii virusului și de luptă cu epidemia. În timp ce în toată lumea civilizată cadrele medicale sunt apreciate, ajutate și cinstite pentru eforturile lor, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova acestea sunt hărțuite, intimidate și condamnate pentru că doresc să își continue munca pe timp de epidemie”, cităm din același comunicat.

„Promo-LEX” solicită premierului și președintelui Republicii Moldova să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a celor doi șoferi reținuți, iar Procuraturii Generale – să investigheze situația prin prisma prevederilor Codului Penal și, în caz de necesitate, să pornească o cauză penală. De asemenea, experții cer convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgență pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020.

Biroul pentru Politici de Reintegrare nu a făcut niciun anunț legat de acest caz, dar susține că vicepremierul Cristina Lesnic se află astăzi în zonă, unde a însoțit 20 de angajați de la Gimnaziul internat pentru copii orfani din orașul Tighina, subordonat Chișinăului, să-și ridice salariile la un bancomat din localitatea Varnița.

„Circulația între malurile Nistrului a fost restricționată de partea transnistreană în contextul situației epidemiologice, creând mai multe probleme pentru locuitorii din Zona de Securitate și pentru personalul din școlile moldovenești din regiunea transnistreană. Partea transnistreană impune izolarea la domiciliu pentru 14 zile a persoanelor ce traversează linia administrativă, cu excepția unor categorii de cetățeni convenite între Chișinău și Tiraspol, printre care fermierii ce au terenuri dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, colaboratorii penitenciarelor, ai serviciilor de urgență și de întreținere a rețelelor electrice și de gaze”, susține Biroul pentru Politici de Reintegrare.

Spread the love

Check Also

Un șofer și-a lăsat pasagerii, dintre care un copil, să zacă pe marginea drumului, după un tragic accident, și a fugit | VIDEO

O femeie de 35 de ani a decedat, iar alte două persoane au ajuns la …