Dorel Noroc: Noi primim bani din exterior, dar noi nu reușim să valorificăm aceste surse | VIDEO

„Sunt incluși în legea bugetului, înseamnă că există certitudinea că acești bani vor fi primiți.” Este răspunsul secretarului de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, la întrebarea dacă a fost semnat vreun contract oficial de tranzacție a celor 500 de milioane de dolari promiși de la Moscova. Invitat la emisiunea ”Moldova Zi de Zi”, de la postul nostru de televiziune, acesta a vorbit și despre soluțiile care există pentru acoperirea deficitului bugetar de 7,4 miliarde de lei pentru 2020, inclusiv despre sursele de finanțare externă, în mare parte destinate pentru construcția și reparația drumurilor.

Întrebat despre existența unui contract care ar garanta ca cei 500 de milioane de dolari din Rusia pentru proiecte de infrastructură să ajungă în 2020 în bugetul de stat, secretarul de stat al ministerului de finanţe, Dorel Noroc a declarat următoarele:

DOREL NOROC, secretar de stat, Ministerul Finanțelor: Mi-e greu să comentez pentru că nu am participat direct la aceste negocieri. Sunt incluse în legea bugetului, înseamnă că există certitudinea că acești bani vor fi primiți. Eu vreau să menționez un alt aspect important. Noi primim bani din exterior, dar problema noastră cea mai mare ca țară este că noi nu întotdeauna reușim să valorificăm aceste surse. Eu mai degrabă aș pune problema în valorificarea surselor decât în riscul neprimirii acestor bani.

Chiar și așa, destinația acetor bani este deja clară – proiecte infrastructurale de anvergură, cum declarase anterior prim-ministrul Ion Chicu. Deși anterior ex-premierul Maia Sandu a stopat mai multe proiecte de acest gen, demarate de guvernarea PDM, motivând lipsa banilor, după ce democrații au pus condiție la votarea Guvernului Chicu, s-au găsit bani pentru continuitatea acestor proiecte.

DOREL NOROC, secretar de stat, Ministerul Finanțelor: – Anterior guvernarea a stopat mai multe proiecte sociale și de infrastructură, cum ar fi Drumuri Bune. Venind la guvernare, domnul Chicu a asigurat cumva continuitatea acestora. Întrebarea: de unde bani? – O parte din bani va fi finanțată din bugetul de stat, aici avem în vedere taxele rutiere, din accizele pe care le achită automobiliștii, iar o parte din bani vor veni din proiectele externe.

Reamintim că Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de peste șapte miliarde de lei moldovenești, venituri de 44,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 51,5 miliarde de lei. Acesta urmează să fie transmis în aceste zile spre examinare în Parlament, fără a fi supus însă niciunei dezbateri publice

Spread the love

Check Also

Primele fisuri pe banda pentru bicicliști de pe bd. Mircea cel Bătrân din Capitală, recent renovată. Chișinăuienii, revoltați. Ce spun autoritățile | VIDEO

Banda pentru bicicliști de pe aleea proaspăt renovată din sectorul Ciocana al capitalei a început …