Două incendii, produse ieri în raionul Orhei

Statistica incendiilor în raionul Orhei este una sumbra în primele două luni ale anului 2021. În această perioadă focul a mistuit bunurile materiale din șase case, dintre care două case au fost distruse total, anunță un comunicat al Direcției Situații Excepționale Orhei.

Potrivit sursei citate, aproximativ în 30 gospodării s-a aprins coșul de fum, unde datorită intervenției prompte ale pompierilor focul nu s-a extins, în acest fel fiind salvate bunurile ale proprietarilor. Cauzele care duc la incendierea bunurilor imobile sunt nerespectarea regulilor de exploatare ale surselor de încălzire (sobe, reșouri, lejancă ș.a) și defectele acestora.

Din cauza neglijării acestor reguli, la o familie din s. Ciocîlteni, r-l Orhei, la 22 februarie curent, au ars toate bunurile materiale din două odăi. Stăpânii au aprins focul în sobă, după care au părăsit locuința, lăsând focul nesupravegheat. Ca urmare a defectelor sobei și coșului de fum, incendiul a izbucnit în una din odăi și s-a răspândit. Vecinii au alertat pompierii, care ajunși la fața locului au intervenit imediat, astfel fiind salvată construcția și bunurile din alte odăi.

Un alt incendiu a izbucnit în or. Orhei, str. Drumul Taberei, în jurul orei 18:30 la 22 februarie 2021, la un depozit de material de construcție. În urma incendiului au ars bunurile depozitate fără a se înregistra victime umane. Incendiul s-ar fi produs de la un autostivuitor parcat în depozit, scrie radioorhei.info.

În acest context, Direcția Situații Excepționale mun. Orhei recomandă cetățenilor să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor în sectorul locativ:

1. ASIGURATI verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum de către o persoană specializată;

2. NU folositi decît materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitați supraincărcarea acesteia;

3.NU folosiți soba decît cu ușița inchisă;

4. AȘEZAȚI o tavită metalică in fața sobei, in dreptul ușiței;

5.NU așezați in apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; 6.STINGEȚI focul din sobă inainte de a părăsi locuința;

7.NU adormiți niciodată cu soba aprinsă;

8.VERIFICAȚI integritatea aparatelor și mijloacelor de incălzire electrice, iar in cazul in care acestea sunt defecte, reparați-le cu ajutorul unui specialist sau cumpărati-vă altele noi;

9.NU așezați aparatele de incălzire electrice in apropierea materialelor combustibile;

10.NU așezați materiale combustibile pe mijloacele de incălzire electrice;

11.DECUPLAȚI aparatele de incălzire electrice inainte de a părăsi locuința sau de a adormi.

12.NU lăsati niciodată copiii nesupravegheati cu soba aprinsă ori aparatele de incălzire electrice in funcțiune.

13. ASIGURATI locuința cu detectoare autonome de fum.

Spread the love

Check Also

Momentul în care pistolarul de la Holercani este reținut de ofițerii INI pe traseul Criuleni-Chișinău | VIDEO

Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia primelor imagini, surprinse la fața locului, în timpul operațiunii, …