Dumitru Diacov își dorește, la fel ca șeful statului Igor Dodon, o nouă Constituție. Ce spun colegii săi din partid despre asta | VIDEO

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov își dorește, la fel ca șeful statului Igor Dodon, o nouă Constituție. Despre acest lucru politicianul a anunțat pe pagina sa de Facebook. De cealaltă parte, colegii săi din formațiune spun că nu cunosc despre intenția lui Diacov de a adopta un nou text al Legii Supreme. Opoziția parlamentară optează însă pentru schimbarea guvernării și nu a Constituției.

Președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, este de părere că Republica Moldova are nevoie de o nouă Constituție, în care să fie inclusă atât experiența acumulată în anii precedenți, cât și greșelile comise.

„Asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale.”, susține deputatul.

DUMITRU DIACOV, președintele de onoare al PDM: „Asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”.

Am încercat să-l sunăm pe Dumitru Diacov pentru a afla despre ce modificări în Constituție este vorba, dar nu a răspuns apelurilor noastre. De cealaltă parte, colegul său Alexandru Jizdan ne-a spus că nu este la curent cu ceea ce a anunțat Diacov, iar în cadrul coaliției de guvernare PDM-PSRM discuții la acest subiect nu au avut loc.

ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM: „Este o poziție personală a domnului Diacov. Noi pozițiile noastre le plasăm pe pagina oficială a Partidului Democrat, dar fiecare pe pagina sa își expune opinii separate”.

Am încercat să aflăm ce părere au despre schimbarea Legii Supreme și deputații PSRM. Unii nu au răspuns la telefon, alții au întrerupt legătura telefonică atunci când au auzit că sunt contactați de la Televiziunea Centrală, iar Vladmir Odnostalco ne-a spus că nu poate vorbi în acel moment.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat PSRM: „Eu îmi cer scuze, eu sunt în ședință”.

De cealaltă parte, opoziția parlamentară susține că, de fapt, țara noastră are nevoie de o nouă conducere și nu de schimbarea Constituției.

SERGIU SÎRBU, deputat „Pro Moldova”: „Mai bine o lege imperfectă, dar pusă în aplicare de oameni de bună credință, decât o lege bună, dar pusă în aplicare de călăi, de cei care nici nu au de gând să o respecte”.

IURIE RENIȚĂ, deputat Platforma Da: „Diacov este persoana care a contribuit la eșecurile RM atât pe plan intern, cât și extern. Constituția nu trebuie de modificat, în principiu, cu unele ajustări, cum ar fi limba română și poate altceva. Ea este una bună. Trebuie de schimbat persoanele care violează Constituția, persoanele care compromit acest stat și din categoria lor fac parte inclusiv acest Diacov”.

Amintim că șeful statului a semnat, acum câteva zile, un decret pentru crearea comisiei care se va ocupa de reforma constituțională. Recent, despre intenția președintelui de a modifica Legea Supremă a vorbit și ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, care a declarat presei ruse că autoritățile de la Chișinău studiază experiența Federației Ruse în acest sens. Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a declarat că modificările propuse de Igor Dodon vor lovi puternic în democrația și așa șubredă din Moldova, iar principalul scop al său ar fi ajustarea Constituției conform intereselor sale personale. Pentru modificarea Legii Supreme sunt necesare voturile a 67 de deputați. În anul 2009, și președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, a venit cu o inițiativă similară, care însă a eșuat.

Spread the love

Check Also

Dodon a anunțat că RM va expedia un demers Moscovei pentru obținerea vaccinului anti COVID-19, creat de Rusia

Conducerea Republicii Moldova va expedia Federației Ruse un demers în scopul obținerii vaccinului împotriva noului …