Карантин в Москве. Медицинская сестра лаборатории "Гемотест" Лаура Джелилова береь пробу на коронавирус у спецкора ВМ Геннадия Окорокова

Epidemiologul Alla Tocarciuc: virusul nu a renunțat – mai puțini oameni au luat testul

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat încă, iar faptul că au fost confirmate mai puține cazuri de infecție în Moldova în ultimele zile nu înseamnă că infecția dispare. Epidemiologii spun că puțini oameni se testează de fapt, crezând că au un virus simplu.

Numărul de cazuri zilnice de infecție cu COVID-19, confirmat de luni până vineri, nu a depășit săptămânile anterioare și a fost chiar mai mic decât era de așteptat în această perioadă, care este considerată cea mai favorabilă pentru răspândirea virusurilor, scrie sputnik.md

Am analizat situația cu epidemiologul Alla Tokarchuk. Specialistul a explicat Sputnik Moldova că aceste date nu înseamnă că pandemia a scăzut sau că virusul dispare.

„Există mulți factori care afectează aceste cifre în țara noastră, dar avem doi principali. Numărul de viruși sezonieri a crescut și oamenii au testat negativ pentru COVID-19. În plus, nu toți pacienții infectați cu coronavirus sunt testați „, – a explicat Tocarciuc.

Dacă ne uităm la tendința din alte țări care se află în aceeași emisferă cu noi, atunci, potrivit specialistului, vom vedea că au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri confirmate zilnic de COVID-19. Acest lucru ne spune că virusul nu a dispărut și oamenii continuă să se infecteze.

Tocarciuc a menționat că ARI sezoniere au devenit mai răspândite în sezonul rece.

Epidemiologul spune că persoanele care au un virus simplu influențează pe cei infectați cu COVID-19 cu opiniile lor și nu trec testul, crezând că și ei tocmai au răcit.

„De fapt, ar fi greșit să tragem concluzii pe baza cifrelor pe care ni le oferă Ministerul Sănătății în fiecare zi. Și nu pentru că sunt incorecte, nu conțin imaginea reală. Ar fi indicat să verificați datele medicilor de familie, deoarece majoritatea oamenilor își sună medicul de familie direct, fără a trece testul „, a menționat epidemiologul.

Și, în plus, potrivit ei, dacă unul dintre membrii familiei dă rezultate pozitive, restul sunt, de asemenea, izolați și, dacă nu au simptome, nu se testează pentru coronavirus, deoarece costă bani. Unii dintre ei pot avea o infecție acasă, într-o formă ușoară, și nici măcar nu intră în statisticile zilnice. Avem multe cazuri care nu au fost raportate. Există fenomene similare în alte țări, Republica Moldova nu face excepție.

Specialistul mai spune că previziunile pentru infecția cu coronavirus nu sunt cele mai bune și, atunci când analizați situația, trebuie să comparați datele, inclusiv cu cele din alte țări. Tokarchuk susține că pandemia ar putea avea consecințe grave nu numai pentru cetățenii obișnuiți, ci și pentru sistemul medical, care a fost în continuă confruntare cu COVID-19 în ultimele opt luni.

„Statisticile arată că 20 la sută dintre pacienții infectați cu virusul COVID-19 merg la spital, iar din numărul total al celor infectați, 5% dintre pacienți au forme severe. Am arătat că, dacă ajungem la 100 de mii de cazuri, atunci 5 mii de pacienți vor fi în stare severă În această situație, nu știu dacă vom avea numărul necesar de paturi în spitale. Prin urmare, trebuie să fim solidari și să respectăm toate măsurile de protecție pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi „, a spus Tokarchuk.

Recent, directorul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani, Liliana Yasan, a declarat în studioul Spuntik Moldova că unii ascund faptul că au fost în contact cu persoane care au dat test pozitiv la COVID-19.

Medicul de familie a vorbit despre tratamentul formelor ușoare de COVID-19
„Mulți angajați se tem că, dacă au vorbit cu o persoană care a contractat COVID-19, ar putea avea probleme la locul de muncă. Cu toate acestea, ar trebui să fie conștienți de faptul că, în acest caz, medicii de familie deschid un concediu medical de carantină timp de 14 zile”, a spus Yashan.

În total, 7.765 de persoane urmează tratament la domiciliu pentru formele ușoare de COVID-19, iar 25.216 sunt sub supraveghere la domiciliu. În prezent, 813 pacienți sunt în stare gravă, dintre care 40 sunt conectați la respirație artificială. Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 70.256.

Numărul total de decese cauzate de complicații cauzate de infecția cu coronavirus este de 1.655 persoane, care și-au revenit în acest moment este de 51.102.

Spread the love

Check Also

Accident pe traseul Hîncești-Rusca. Un automobilist a ajuns cu mașina în șanț | FOTO

La 4 decembrie, în jurul orei 15.20, pe traseul Hâncești-Rusca s-a produs un accident grav. …