Ex-miniștrii de finanțe critică dur actualele majorări de taxe fiscale | VIDEO

Ex-ministrul Finanțelor, actualul consilier al lui Igor Dodon, Ion Chicu, consideră absolut nejustificată majorarea cotei TVA pentru sectorul de hotele, restaurante și catering și spune că ”aceasta este impusă obraznic de echipa actuală a FMI, drept răzbunare pentru reforma fiscală, pe care țara a îndrăznit s-o implementeze anul trecut”.

Totodată, Chicu precizează că atunci când a plecat de la șefia ministerului de Finanțe,  pe conturi erau peste 3 miliarde de lei, astfel încât nu ar trebui să existe o ”gaură” în buget, după cum a anunțat actualul ministru al Finanțelor,  Natalia Gavriliță. Contactași de reporterii noștri, reprezentanții  serviciului de presă a ministerului de finanțe nu au răspuns pentru comentarii.

Ion Chicu  califică drept absolut nejustificată majorarea cotei TVA pentru HoReCa.

”Este o tâmpenie să aplici o cotă TVA de 20% pentru acest sector, când în România este 5%”, a declarat ex-ministrul Finanțelor, care  în prezent este consilier al Președintelui Igor Dodon.  Chicu mai spune că „misiunea actuala a FMI nu salută acțiuni, care sporesc independența financiară a țării”, tot el prognozează că majorarea cotei TVA nu va aduce bani suplimentari la buget, notează deschide.md.

În același timp, consilierul lui Dodon are un răspuns pentru ministrul Finantelor, Natalia Gavriliță, care afirma acum câteva zile că fosta guvernare a creat o gaura imensa în buget prin deciziile pe care le-a luat în grabă și că anume din această cauză a fost nevoită să ceară asistență de urgentă din partea partenerilor internaționali. Ion Chicu precizează că la momentul plecării sale din Ministerul de Finanțe, pe conturi era suma de peste trei miliarde de lei. „Datorii, dispoziții de plată neonorate în trezorerie nu erau. De atunci a trecut deja mai bine de o lună. Eu nu cunosc cum merg acum lucrurile cu încasările bugetare și cum se gestionează partea de cheltuieli.

Dacă ministrul actual consideră că are „gaura” și riscuri pentru sustenabilitatea bugetului – atunci trebuie să administreze lucrurile cum știe ea mai bine. Eu mă voi abține de la orice comentariu la acest subiect. Cel puțin, pe perioada primelor 100 de zile de mandat a conducerii noi”, a precizat Ion  Chicu.

Și ex-ministrul Finanțelor Alexandr Muravschi spune că decizia guvernului de a schimba politica fiscală, mai precis acel pachet și viteza cu care a fost adoptat vorbește despre profesionalismul jos al Guvernului. ”Nu trebuia aprobat atât de repede întregul pachet”, scrie Muravschi pe o rețea de socializare. ”FMI-ul ar fi cedat, dacă s-ar fi vorbit cu reprezentanții misiunii răspicat, profesionist și pe alocuri drastic. Trebuie negociat până la urmă și de știut când trebuie și se poate de cedat. Dar așa, ce avem? Pe parcursul a 24 de ore practic au acceptat totul. Iar apoi, când va veni o nouă  misiune, ni se va așeza în cap”, a mai scris Muravschi.

Spread the love

Check Also

Statul riscă să rateze investiții de 200 de milioane de euro în Aeroportul Internațional Chișinău | VIDEO

În pofida tuturor schimbărilor și lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, precum și a …