Ex-ministru al Economiei despre criza energetică din Moldova: De asta se face vinovat Guvernul care a reacționat mult prea târziu. Acțiunile, în acest caz, au fost greșite din capul locului | VIDEO

De criza energetică din Moldova se face vinovat Guvernul care a reacționat mult prea târziu, în condițiile în care se cunoaște bine că Moldova a avut probleme cu gazul din totdeauna. De această părere este fostul ministru al Economiei, Alexandru Muravschi. El mai spune că acțiunile, în acest caz, au fost greșite din capul locului și au pornit de la atitudinea șefului statului.

Potrivit lui Muravschi, Guvernul foarte târziu s-a apucat de soluționarea problemei gazelor, iar asta vine din cauza atitudinei inițiale a șefului statului, privind noul contract de furnizare pentru Moldova.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost ministru al Economiei: „De aceea din prima, în agenda Guvernului trebuia să fie problema energetică. Ei din prima zi trebuiau să se clarifice care este situația cu contractul, care este situația pentru viitor. Dar ei, la fel, au luat poziția președintelui Maia Sandu, că asta nu este treaba lor și că ”Moldovagaz” se va clarifica singură cu Gazprom”.

O altă greșeală a Guvernului, potrivit lui Muravschi, este faptul că pentru negocierile cu Gazprom a fost delegat Andrei Spînu, despre care spune că nu este cea mai indicată persoană să poarte discuții cu un actor atât de important.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost ministru al Economiei: „L-au trimis la Sankt-Petersburg pe vice-ministru care nu rezolvă nimic. El nu a intrat în problemă, nu este momentan pentru asemenea negocieri. În problema gazului vice-priministrul nu este o figură potrivită. Acum, Guvernul încearcă să soluționeze prin orice căi, caută alternative, dar deja au pierdut două luni”.

Politicianul mai susține că guvernarea nu ar trebui să țină în secret condiționalități impuse de Gazprom la negocierea unui nou contract cu țara noastră.


ALEXANDRU MURAVSCHI, fost ministru al Economiei: „Cineva din ei a spus foarte clar despre ce condiții politice pune Gazprom? Eu până acum nu am auzit nimic. Spuneți, vă rog, iată Gazprom a spus că va vinde gaz mai ieftin, dacă Moldova va face, una, două, trei lucruri. Eu nu am auzit nici de la Gazprom, nici de la Guvernul nostru nimic”.

Constactați pentru o reacție, reprezentanții Guvernului au spus că nu comentează declarațiile lui Muravschi, iar purtătorul de cuvânt al Președinției, Sorina Ștefârța nu a răspuns apelurilor noastre.

Amintim că, după întâlnirea de la Chișinău a președintelui Maia Sandu cu șeful adjunct al administrației președintelui rus Dmitri Kozak, șeful statului a declarat că chestiunea privind noul contract de furnizare a gazelor pentru Moldova nu este treaba Guvernului. În cadrul acestei întâlniri, Kozak a abordat problema gazului și a exprimat poziția Rusiei, dând de înțeles, astfel, că o consideră pe Maia Sandu o figură cheie în procesul de negociere.


Spread the love

Check Also

OMS: Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea variantei Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că interdicţiile generale de călătorie nu vor …