EXPERT: Așa-zisele condiții impuse de FMI sunt, de fapt, propruneri ale guvernării de la noi | VIDEO

„Fondul Monetar Internațional nu vine în Republica Moldova pentru a negocia. Toate propunerile care au fost incluse în acel acord au venit însăși de la autoritățile RM”. Declarația aparține directorului executiv al Confederației Naționale a Patronatului și a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova Zi de Zi” de la postul nostru TV, în contextul declarației premierului Maia Sandu că majorarea taxelor și impozitelor de la noi ar fi o condiție impusă de FMI în schimbul finanțării. Totodată, expertul economic Anatolie Ignat califică aceste măsuri drept unele pripite.

Potrivit directorului executiv al Confederației Naționale a Patronatului, Vladislav Caminschi, modificările făcute în politica bugetar fiscală, sunt, de fapt, propriile inițiative ale actualei guvernări și nicidecum angajamentele acesteia față de FMI, așa cum le justifică premierul Maia Sandu.

FMI nu vine în Moldova cu propuneri de a negocia ceva. Toate propunerile care au fost incluse în acel acord au venit însăși de la autoritățile RM.) (musca) (13: 39:40 Noi avem întâlniri separate cu cei care vin de la FMI. De fiecare dată îi întrebăm: De ce ați venit cu așa propuneri? Și de fiecare dată ei ne spun că noi nu venim cu nicio propunere. Noi negociem ceea ce ni se pune pe masă, a declarat VLADISLAV CAMINSCHI director executiv, Confederația Națională a Patronatului.

Confederația Națională a Patronatului a cerut în mod repetat guvernării să se consulte cu mediul de afaceri, atunci când intenționează să modifice legea, cum s-a întâmplat și în cazul modificarării politicilor fiscale, unde nu s-a discutat cu cei vizați.

Acele negocieri au fost, într-un fel, obscure și nu au fost consultate în modul și într-o manieră prietenească mediului de afaceri. ) (SINCR EL RO ANATOLIE IGNAT, economist 13:33:37 Unele măsuri au fost luate mai pripit, mai negândit, dar asta depinde iarăș i, de profesionalismul guvernării, a adăugat VLADISLAV CAMINSCHI director executiv, Confederația Națională a Patronatului.

Iar pentru ca majorările la taxe și impozite să fie justificate, într-un fel sau altul, totuși s-au făcut careva consultări, doar că faptul deja era consumat, mai declară exponentului mediului de afaceri.

Ele au fost făcute post-factum. Și aceste consultări post-factum aveau caracter de justificare – că ceea ce a făcut ministerul Finanțelor, este ceva corect și fără a asculta multiplele argumente – argumente puternice – de ce acest lucru nu era necesar de făcut, a declarat VLADISLAV CAMINSCHI director executiv, Confederația Națională a Patronatului.

Respectiv, odată cu operarea modificărilor fiscale, oamenii de afaceri au ocupat poziția de stand by, într-o situație incertă, în așteptarea unor previziuni clare din partea guvernării.

Aștepătm ce o să urmeze. Ceea ce a fost realizat până acum de Guvern, în domeniul economic și fiscal, pentru că acesta mult prea mult ne interesează și ne ghidează activitatea noastră, a fost, din punctul nostru de vedere un mic regres, Pentru HORECA, ce s-a făcut, eu cred că v-om avea o situație inversă, în care o bună parte a antreprenorilor se va retrage și vor merge în zona gri a declarat VLADISLAV CAMINSCHI director executiv, Confederația Națională a Patronatului.

În astfel de condiții, experții spun că exodul forței de muncă, și așa în creștere, va accelera, iar Moldova va înceta să mai fie o țară atractivă pentru investitorii străini.

Spread the love

Check Also

Ilan Șor: „Cetățenii moldoveni sunt mai bogați decât nemții sau elvețienii?”. Moldova achită aproape de trei ori mai mult pentru gazele livrate de concernul rus Gazprom | VIDEO

„Cetățenii moldoveni sunt mai bogați decât nemții sau elvețienii?”, se întreabă liderul Partidului „ȘOR”, Ilan …