Expert CALM: Noi nu am văzut soluții clare din partea Guvernului pentru cei declarați în carantină | VIDEO

Guvernul nu este pregătit să facă faţă epidemiei de coronavirus cu care se confruntă ţara noastră. Cel puţin, asta declară experţii Congresului Autorităţilor Publice Locale. Potrivit lor, deşi tot mai multe sate se autoizolează, din moment ce unii locuitori sunt infectați de noul coronavirus, primarii se descurcă așa cu mpot, iar Guvernul nu se grăbeşte să vină cu un ajutor palpabil.

Satul Branişte, din raionul Rîșcani, s-a autoizolat, după ce în localitate au fost depistate câteva cazuri de coronavirus. Infecţia a pornit de la doi soţi, reveniți recent din Franța, care au sărbătorit o zi de naștere împreună cu alte 15 persoane, printre care și cinci copii. În sat au fost luate măsuri de protecție, ne-a spus primarul, iar pe zi ce trece, responsabilităţile şi necesităţile sunt tot mai mari. Edilul spune că încearcă să facă faţă situaţiei de unul singur.

VASILE ROLINSCHI, primarul satului Braniște, raionul Rîșcani: Responsabilitatea este mare şi practic totul este pe umerii primarului. Satul este izolat, toţi sunt la domiciliu.

Situaţia este îngrijorătoare şi în satul Talmaza, din raionul Ştefan Vodă. Şi aici, primarul localităţii luptă cu virusul cum ştie el mai bine.

EUGENIU PRUTEAN, primarul satului Talmaza, raionul Ștefan Vodă Eu mă descurc singur numai să nu-mi încurce să lucrez. Am făcut tot posibilul şi am dotat tot personalul şi am şi rezervă. Eu mi-am bătut capul şi am găsit.  Suntem dotaţi cu dezinfectanţi, cu măşti.

Iar primarul din satul Pohorniceni, localitate din raionul Orhei, care, la fel, respectă carantina, după ce în localitate a fost confirmat un caz de coronavirus, spune că, împreună cu autoritățile raionale, a întreprins un șir de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului. Pentru a face față situaţiei, edilul a apelat la ajutorul sătenilor şi a agenţilor economici.

IANEC COROBCIUC, primarul satului Pohorniceni, raionul Orhei: După cum cunoaşteţi, la intrarea şi ieşirea din satul Pohorniceni are loc dezinfectarea automobilelor. Vreau să mulţumesc Consiliului Raional Orhei pentru ajutorul acordat: măşti, mănuşi, costume şi dezinfectanţi. Totodată, din lipsa de personal, vin cu rugămintea către agenţii economici şi către săteni care au posibilitatea să ne ajute. Vă mulţumesc şi vă doresc tuturor multă sănătate.

Şi preşedintele raionului Hînceşti, a declarat pentru postul nostru de televiziune că atât primarul din satul Bălceana, localitate care a intrat a doua zi în carantină după alegerile din circumscripţia 38, cât şi primarul din Sofia, sat care la fel este îizolat şi a participat la scrutinul parlamentar din 15 martie, nu stau şi aşteaptă ajutorul autorităţilor și caută soluții pentru a aproviziona sătenii cu cele necesare.

IURIE LEVINSCHI, preşedintele raionului Hînceşti: Primarii nu discută doar cu noi, ei discută şi cu persoanele din localităţi, oameni de afaceri. Aşa am discutat cu primarul de la Bălceana că cineva trebuia să facă o binefacere – cinci tone de cartofi trebuia să-i aducă. Noi trebuie să -i dăm permisiunea ca să-i poată aduce şi modalitatea de a intra în localitate cu marfa aceasta, ca să repartizeze la locuitorii acestui sat.

Unul dintre experţii Congresului Autorităţilor Locale, Alexandru Morcov susţine că într-adevăr, în această situaţie, autorităţile locale se confruntă cu probleme. Potrivit lui, primarii nu erau pregătiţi pentru epidemie, iar acum se confruntă cu o lipsă de resurse.

ALEXANDRU MORCOV, expert CALM: Noi nu am văzut niciun plan clar a Guvernării de susţinere financiară a APL, ca ei să poată face faţă acestei situaţii complicate. Se descurcă de sine stătător în măsura posibilităţilor pe care le au. Se mobilizează businessul, se mobilizează cetăţenii, diaspora care este dispusă să doneze sau să facă acte de voluntariat.

El mai susţine că, deşi guvernarea declară că este pregătită pentru înfruntarea situaţiei, până în acest moment, soluţii nu au fost găsite.

ALEXANDRU MORCOV, expert CALM: Pentru cei declaraţi în carantină nu am văzut nişte soluţii fezabile, cum ar fi asigurarea cu minimul necesar de alimente sau nu am vazut nicio soluţie clară referitor la achitarea serviciilor comunale. Pentru că dacă persoanele se află în carantină şi starea lor financiară, după o lună de zile, va fi destul de complicată. Aici Guvernul trebuie să identifice nişte soluţii foarte clare.

De cealaltă parte, consilierul prim-ministrului pe comunicare, Vitalie Dragancea, susţine că Guvernul îşi face bine treaba.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului pe comunicare: Guvernul astăzi reuşeşte să gestioneze situaţia nu mai rău, chiar mai bine decât în alte state.

Potrivit lui Dragancea, în ţara sunt două localităţi monitorizate de Ministerul de Interne. Este vorba de Bălceana şi Sofia. În celelalte sate, primarii au instituit singuri carantina.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului pe comunicare: Ca să fie declarată o situaţie specială într-o localitate, decizia vine de la medici. Nu vine de la autorităţi.

Iar reprezentanții Ministerului Sănătăţii ne-au explicat că, de fapt, cererile privind izolarea localităților trebuie aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Amintim că, satul Bălceana a intrat în carantină a doua zi după alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești. Înainte de scrutin în localitate era confirmat un caz de coronavirus, oamenii însă au fost chemați la urne pentru a alege un deputat. Ulterior, şi satul Sofia, din același raion, a fost pus în carantină. Recent şi primarul orașului Sîngerei  a anunțat că localitatea pe care o conduce va fi izolată, după ce au fost înregistrate câteva cazuri de coronavirus. Ulterior edilul însă a declarat că autoritățile centrale nu au permis regimul de autoizolare. Carantina nu a fost  acceptată de Guvern nici în satele Pohorniceni şi Talmaza.

Spread the love

Check Also

Protest la Ambasada Belarusului din Chișinău în legătură cu manifestațiile de la Minsk: „Rușine”

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a protestat astăzi în fața Ambasadei …