Expert economic despre cele 236 de milioane de dolari oferiți Moldovei de către FMI: Nu uitați că asta este o datorie, noi o luăm – o păpăm și copiii noștri o să o achite | VIDEO

Fondul Monetar Internațional oferă Moldovei aproximativ 236 de milioane de dolari. Despre acest lucru anunță Guvernul într-un comunicat de presă în care se mai spune că banii vor suplini veniturile la buget și vor fi direcționați, în principal, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit economiștilor, acordul nu se datorează actualului guvern, iar suma va trebui restituită.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, cele 236 de milioane de dolari sunt oferite de FMI sub formă de credit cu drepturi speciale de tragere, ceea ce înseamnă că țara are posibilitate să utilizeze banii conform necesităților interne, iar procentul va fi achitat ulterior în funcție de suma folosită. Ioniță susține că noul executiv nu a depus niciun efort pentru obținerea finanțării, aceasta putând fi accesată de orice stat membru al FMI.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „FMI dă necondiționat tuturor țărilor. A primit și Guvernul de anul trecut. Ei dau la toți -120 de țări anul trecut au prim it și anul ăsta cred că tot vor primi peste o sută de țări”.

De exemplu, în acest an, Belarus va primi un miliard de dolari de la Fondul Monetar Internațional. Decizia a provocat un val de furie, deoarece opoziția din această țară consideră că regimul Lukașenko va folosi banii pentru represiuni și nu pentru susținerea poporului. Iar Rusia va primi de la FMI 18 miliarde de dolari. Ucraina, la rândul ei, va accesa un credit în mărime de 2,75 de miliarde de dolari. Expertul economic susține că banii se oferă după puterea economică a fiecărei țări.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Fiecare țară are cota ei cu FMI, cota Moldovei este de 234 de milioane de dolari. Fondul ne dă atâta cât putem duce. Nu uitați că asta este datorie, noi o luăm – o păpăm și copiii noștri o să o achite”.

În total, Fondul Monetar Internațional va aloca peste 650 de miliarde de dolari pentru redresarea economică mondială. Din suma totală, aproximativ 21 de miliarde de dolari se îndreaptă către țările cu venituri reduse și 212 miliarde de dolari către alte piețe emergente și țări în curs de dezvoltare. La finele lunii iunie 2021, datoria Moldovei față de FMI era de cca 466 de milioane de dolari americani.


Spread the love

Check Also

Procuratura Generală acuză Ministerul Economiei, ANRE-ul și alte instituții de delapidări de peste 12 milioane de dolari | VIDEO

Aproape 12 milioane de dolari sau peste 123 de milioane de lei, ar fi suma …