Expert economic: Iniţiativa lui Dodon de a pune pe seama Băncii Naţionale recuperarea a şase miliarde de lei poate duce la probleme în sistemul bancar | VIDEO

Iniţiativa preşedintelui de a pune pe seama Băncii Naţionale recuperarea a şase miliarde de lei, din suma prejudiciului adus sistemului bancar, nu este salutată de experţii economici. Specialiștii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” declară că implementarea necesită o descifrare analitică profundă, deoarece vine în contradicție cu principiile de independență a băncilor centrale și poate avea consecințe grave. Și economistul Veaceslav Ioniţă crede că subiectul este foarte sensibil, iar BNM ar putea fi în incapacitatea de a interveni în eventualitatea unei noi crize bancare.

Potrivit Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, inițiativa preşedintelui atentează la independența Băncii Naționale a Moldovei, compromite eforturile de capitalizare a instituției și nu prezintă o soluție viabilă pentru problema datoriei de stat provocată de „furtul miliardului”.

„Suma de 6 miliarde de lei, anunțată de președinte depășește cu mult profiturile BNM. Spre exemplu, în 2018, instituția a generat profit de doar 249,13 milioane de lei, iar în 2019 ar putea fi și mai mic, din cauza specificului politicii monetare. Cu alte cuvinte, BNM nu este atât de profitabilă ca să fie o sursă sigură de acoperire a datoriei de stat, asociată cu „furtului miliardului”, susțin experții.

Solicitat de postul nostru de televiziune, economistul Veaceslav Ioniţă ne-a declarat că proiectul propus de Igor Dodon trebuie analizat amănunțit înainte de a fi pus în aplicare. Potrivit lui, o astfel de practică a existat în perioada anilor 2002-2003, când o parte dintre veniturile BNM erau virate în bugetul de stat.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: Acum, ceea ce propune preşedintele este să revenim la această practică. După 2003 de ce noi ne-am dezis de această practică? Deoarece s-a considerat important să lăsăm la BNM aceeaşi bani pentru că în caz de criză, BNM să poată interveni atunci când este nevoie.

Expertul economic avertizează că o analiză superficială a unei astfel de propuneri ar putea avea urmări grave asupra sistemului bancar.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: Din simplu motiv că tu slăbeşti Banca Naţională şi dacă avem încă o criză ca cea din 2008 sau 2014, Banca Naţională nu va putea interveni. Nu este bine. În anul 1998 noi ce-am avut? Banca Naţională nu a avut suficiente instrumente de intervenţie, leul s-a depreciat de aproape trei ori, oamenii au sărăcit şi au plecat din ţară. Există şi acum acest risc.

Anterior, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că retragerea rezervelor valutare ale instituției va duce la majorarea considerabilă a ratei inflației. Cu toate acestea, după anunțul făcut de șeful statului, Banca Centrală a venit cu o reacţie prin care a calificat soluţia drept una echilibrată şi acceptată, cu condiţia de a modifica Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, astfel încât să fie prevăzut un model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat, până la atingerea nivelului de 10% al capitalului BNM. Propunerea lui Dodon a stârnit a provocat un șir de reacții negative și din partea politicienilor. Președintele Comisiei parlamentare pentru economice, deputatul PPDA Igor Munteanu a declarat că o astfel de decizie ar duce la creșterea inflației cu 25%, iar primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi a spus că este vorba de o „schemă frauduloasă.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru încălcarea regulilor vamale pentru importul și exportul de mărfuri peste graniță, înăsprite

Conform modificărilor aduse Codului Contravențional, importul sau exportul de pe teritoriul Moldovei de mărfuri, obiecte …