Expert: Proiectul de modificare a legii ce ține de piața produselor petroliere, elaborat de PAS, este un lobby brutal din partea marilor companii din domeniu | VIDEO

Proiectul de modificare a legii ce ține de piața produselor petroliere, care prevede scoaterea parțială de sub control a prețurilor la carburanți, elaborat de PAS și supus astăzi dezbaterilor, este un lobby brutal din partea marilor companii din domeniu. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, care a menționat că formațiunea ar trebui să inițieze o anchetă internă pentru a clarifica modul în care inițiativa legislativă a ajuns în Parlament, unde a fost scrisă și ce interese ascunde.

În opinia expertului economic Veaceslav Ioniță, consultările pe marginea proiectului de modificare a Legii cu privire la piața produselor petroliere au fost făcute de ochii lumii.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Ca să ne prostească pe noi. Sincer, eu tot am vrut să merg la aceste consultări. Am început a mă pregăti, mi-am dat seama că este un lobby brutal și obraznic și am înțeles că ei unica ce vor să facă este să împingă prostia aceasta cu anularea oricărei reglementări și noi trebuia să ne ducem acolo să vorbim ca să arătăm frumos la televizor”.

De cealaltă parte, deputatul PAS Dumitru Budianschi susține că inițiativa legislativă are menirea de a îmbunătăți cadrul de reglementare existent. Acesta a explicat că documentul prevede plafonarea prețului la motorină și benzina A95, nu la toate produsele petroliere, așa cum este în prezent. Asta în condițiile în care, în luna aprilie, PAS a susținut propunerea ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să plafoneze taxele la carburanți, iar la scurt timp legea a fost promulgată de președintele Maia Sandu.

DUMITRU BUDIANSCHI, deputat PAS: „Refuzul de la reglementare a prețurilor pe toate tipurile de combustibil și păstrarea doar pentru cele standard. Excluderea cerinței de formare a prețurilor pornind de la evidența fiecărei partide de produs petrolier importat și reintroducerea dreptului de comercializare cu ridicata pentru importator”.

Expertul Veaceslav Ioniță este convins însă că proiectul propus de PAS contravine interesului public. Potrivit lui, inițiativa ar aparține marilor companii petroliere și este o continuare a procesului de monopolizare a pieței inițiat de ANRE.


VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Nu rezolvă nicio problemă. Scot de sub reglementare o piață întreagă. Cel mai tare va avea de suferit cetățeanul, care a fost ”jăcmănit” ani de zile și acuma i se spune că, potrivit legii, companiile vor face ce vor ele. Dacă vând benzină sau motorină cu brandul lor, vor putea face ce vor ei”.

Reprezentanții ANRE susțin însă că documentul supus dezbaterilor publice este unul reușit.

EUGEN CARPOV, director ANRE: „Noul proiect de lege constituie o bază, o temelie foarte bună”.


Autorii proiectului mai propun ca prețul pentru produsele reglementate să fie stabilit zilnic. Unii petroliști însă nu sunt de acord cu acest lucru.

MARIANA SOLOMON, reprezentantul unei companii petroliere: „Noi am propune ca prețurile să fie fixate de ANRE, cu o periodicitate de 15 zile. În așa mod, consumatorul final o să vadă clar efectul vizibil la aceste reglementări”.


Proiectul privind modificarea legii ce se referă la piața produselor petroliere ar urma să propus în Parlament, după ce vor fi alese structurile de conducere.

Spread the love

Check Also

Deși, Nikolai Ceaus deja s-ar afla în Ucraina, o instanță din Moldova a respins cererea de extrădare a fostului judecător | VIDEO

O instanță din Moldova a respins cererea de extrădare în Ucraina  Nikolai Ceaus. Asta deși …