Expert: Unica soluția este să ne înțelegem cu Gazprom. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu este pe deplin funcțional și trebuie să mai construim un gazoduct la sudul republicii | VIDEO

Pentru a sigura Moldova cu necesarul de gaze naturale este nevoie de un nou gazoduct, construit la sudul republicii, care depinde din nou de Gazprom. Declarația a fost făcută pentru postul nostru de televiziune de către expertul economic, Veaceslav Ioniță în contextul în care autoritățile își propun asigurarea țării cu gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău.

Veaceslav Ioniță susține că, deși în înțelegerile dintre Chișinău și partea română, privind asigurarea Moldovei cu gaz natural, se ia în calcul gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, acesta nu poate fi utilizat încă, pentru că, spune expertul, nu este pe deplin funcțional.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Despre acest gazoduct, din memoria mea scurtă s-a dat în exploatare și s-au tăiat pănglici cel puțin de vreo zece ori și este cel mai amuzant gazoduct ca re poate exista. Tot ni s-a spus că e gata, e gata și acum din câte înțeleg el se dă în exploatare, dar oricum el nu este în exploatare, deoarece trebuie de mai pus o țeavă paralelă”.

Mai mult decât atât, Ioniță afirmă că prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, cel mai probabil, va circula tot gaz de la Gazprom, însă prețul va fi mai mare, iar capacitatea de livrare mai mică și, prin urmare, nu va asigura toți moldovenii cu acest combustibil.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Trebuie să mai construim un gazoduct la sudul republicii. Să nu uităm că R.M mai are și malul stâng care trebuie să obțină gaz și prin gazoductul Iași-Ungheni, sigur nu-l poate obține. De aceea, trebuie de mai construit încă un gazoduct la sud, dar asta deja îl va face tot Gazprom-ul. Mă tem că unica soluție pentru noi, cel puțin anul acesta este să ne înțelegem cu Gazprom-ul și vreau să cred că costurile politice vor fi acceptabile de noi și nu va fi ceva peste interesele noastre naționale”.

Anterior, vicepremierul, Andrei Spînu, a spus că se examinează posibilitatea de a avea alternative din UE, de aprovizionare a țării cu gaze, profitând de oportunitatea gazoductului Iași-Chișinău. Asta după ce șeful Guvernului a anunțat că din 1 noiembrie, Moldova s-ar putea să nu mai primească gaz din Rusia. Se întâmplă în condițiile în care Moldova primește combustibilul în baza contractului vechi cu Gazprom, prelungit pentru doar o lună.


Spread the love

Check Also

CEC desfășoară o ședință la care sunt examinate sesizările depuse împotriva Marinei Tauber: în fața sediului autorității electorale zeci de locuitori ai municipiului Bălți scandează lozinci în susținerea candidatului PP ”ȘOR” | VIDEO

La această oră, Comisia Electorală Centrală desfășoară o ședință la care sunt examinate sesizările depuse …