Experții bat alarma: Producția unor culturi cerealiere s-ar putea reduce în Moldova | VIDEO

Producția unor culturi cerealiere, cum ar fi porumbul sau orzul s-ar putea reduce în țara noastră. Și asta deoarece, în urma schimbărilor climatice și a pierderilor din ultimii ani, unii agricultori renunță să le mai cultive. Experții bat alarma și spun că statul trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru redresarea acestui sector, altfel vom fi dependenți de produsele de import.

Tudor Chiriac din Străşeni practică agricultura mai bine de 20 de ani. Bărbatul spune că anul trecut a fost dificil, iar practic toți fermierii au rămas fără recolte.

TUDOR CHIRIAC, fermier din Strășeni: „Porumb am avut și a fost afectat 100%. Am mai avut orz și de asemenea, nu am putut recolta nimic absolut. Cheltuielile le-am putut acoperi doar cu producția de la floarea soarelui”.

După pierderile de anul trecut, bărbatul a decis să renunțe să mai cultive porumb și orz, iar pe aceste terenuri să planteze muștar.

TUDOR CHIRIAC, fermier din Strășeni: „În condițiile de lipsă a precipitațiilor, dar tendințele cam așa și sunt și nu cunoaștem dacă se va schimba ciclul climateric și am hotărât anul acesta să plantăm niște plante cu o perioadă mai scurtă de vegetație”.

Experții economici susțin că în anul 2020, agricultorii s-au confruntat cu cea mai mare criză din ultimii 30 de ani. În cazul în care statul nu va acorda în continuare atenție acestui sector, există riscul ca producția autohtonă să dispară și să fim dependenți de produsele de import.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Noi practic de 20 de ani suntem la același nivel. Timp de 20 de ani, agricultura nu s-a dezvoltat deloc. Criza din 2020 a arătat politicile falimentare ale statului, incapacitatea statului de a înțelege ce trebuie de făcut în cea mai importantă ramură economică”.

Directorul Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco susține că deocamdată, prognozele pentru anul curent sunt mai optimiste comparativ cu anul trecut. Totuși, potrivit lui Mîrzenco, o problemă mare rămâne faptul că agricultorii nu au suficienți bani pentru investiții.

VASILE MÎRZENCO, directorul Federației Naționale a Fermierilor: „Majoritatea fermierilor nu pot să-și permită să procure îngrășăminte, dar mai ales cerealile de grupa întâi, grâul și orzul, care dacă nu vor avea îngrășăminte și minerale potrivit tehnologiei, nu vom avea nici recoltă”.

Reprezentanții ministerului Agriculturii susțin că în anul 2020, Guvernul a întreprins acțiunile necesare pentru a ajuta agricultorii.

ECATERINA GRIGOREAN, șef al Serviciului de presă MADRM: „Cu siguranță, în continuare, ministerul va întreprinde acțiuni și va căuta noi surse de suport pentru agricultori. În anul curent a fost cel mai mare suport din partea statului pentru agricultori de când este Republica Moldova”.

Ultimul raport al Biroului Naţional de Statistică arată că producţia agricolă în Republica Moldova s-a redus cu 27 la sută în 2020 comparativ cu perioada anului 2019. Îngheţurile, grindina şi seceta au fost principalii factori climaterici care au afectat recoltele. Situația s-a agravat și pe fond de pandemie.

Spread the love

Check Also

Încă 1 518 cazuri de COVID-19 și 25 decese au fost confirmate în Moldova

1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …