Experții economici: În urma majorărilor prețurilor la carburanți, ne-am putea trezi cu prețuri ridicate la produse alimentare | VIDEO

Prețurile la carburanți nu contenesc să crească. Staţiile Peco au afişat, în această noapte, preţuri mai mari la benzină, motorină, şi gaz lichefiat, în medie cu 60 de bani mai mult față de luna ianuarie. Este deja a doua scumpire a combustibilului în luna februarie și a treia de la începutul anului. Experții economici atenționează că, în urma acestor majorări, ne-am putea trezi, în următoarea perioadă, cu prețuri ridicate la produse alimentare.

În Moldova, avalanșa scumpirilor la carburanți a început la mijlocul lunii decembrie, anul trecut, atunci când benzina și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani. A urmat apoi majorarea cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat. Ultima dată, prețuri noi la combustibil au fost afișate acum cinci zile.

În această noapte, benzina s-a scumpit cu 30 de bani, iar noul preț indică 18 lei și 25 de bani per litru. Cu 60 de bani mai mult vom achita pentru motorină, prețul căreia a ajuns la 15 lei și 55 de bani. Și gazul lichefiat s-a majorat cu 20 de bani și poate fi cumpărat cu 10 lei și 55 de bani.

Reprezentanții Consiliului Concurenții nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune dacă ar putea fi vorba despre o înțelegere de carteel între petroliști. La începutul lunii ianuarie, aceștia însă au emis un comunicat în care au anunțat că, anul 2021 vine la pachet cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere, atât pe plan internațional, cât și în Republica Moldova. Potrivit lor, acest lucru a fost influențat de prăbușirea fără precedent a prețului petrolului la burse în primăvara anului trecut.

Nu ne-au răspuns la apeluri nici unii reprezentanți ai stațiilor PECO de la care am vrut să obținem comentarii. Între timp, experții economici susțin că aceste scumpiri vor aduce majorări la unele servicii, dar și la produsele alimentare.

VERONICA MIDARI, expert economic: „Atunci când cresc prețurile la carburanți, automat se resfrânge asupra întregii economii. Toate produsele se transportă, iar din acest considerent, agenții economici suportă cheltuieli mai mari, așa că ei le pun în prețul final al produsului”.

Precizăm că, din luna martie, anul 2019, petroliștii stabilesc singuri prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Spread the love

Check Also

Încă 1 518 cazuri de COVID-19 și 25 decese au fost confirmate în Moldova

1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …