Experții: Guvernarea nu controlează situația. Ideea de a cumpăra gaze din România nu este cea mai potrivită, prețul este cu mult mai mare | VIDEO

Experții din domeniul economiei acuză guvernarea de populism și susțin că negocierile privind importul de gaze ar fi trebuit demarate imediat după întrevederea, din această vară, a președintelui Maia Sandu cu șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. De asemenea, aceștia afirmă că ideea de a cumpăra gaze din România nu este cea mai potrivită, deoarece prețul combustibilului este cu mult mai mare.

Expertul economic Viorel Gîrbu susține că problema gazelor naturale trebuie rezolvată prin prisma politică, iar guvernarea ar fi ignorat acest subiect. Potrivit lui, exponenții de la guvernare nu și-ar fi asumat responsabilitatea pentru modul în care evoluează lucrurile în acest sector, precum și pentru negocierea unui preț mai bun pentru țara noastră.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Noi acum avem un partid populist cu orientări occidentale și care, fie nu găsește dialog sau nu dorește să vorbească cu Federația Rusă în condițiile în care, noi, totuși, depindem de această țară și într-un final sunt neînțelegeri pe plan politic”.

Gîrbu mai este de părere că autoritățile nu controlează situația, dacă au permis să fie utilizată deja păcura din rezerva de stat, pentru a reduce consumul de gaz, cantitate care este suficientă doar pentru o lună.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Domnul Spînu trebuie să se gândească cum să asigure importul păcurei timp de o lună, astfel încât rezerva respectivă să fie suplinită și rezervă să rămână. Guvernarea nu controlează situația sau a admis derapaj în acest sens astfel încât s-a ajuns la rezerva de stat. Ei știind foarte bine că intenționează să nu poarte discuții sau un dialog cu Federația Rusă, deja de la momentul vizitei domnului Kozak în Moldova, că noi nu știm ce au discutat ei acolo, dar din acel moment, trebuia să facă stocuri de păcură, să interconecteze Moldova cu alte rețele”.

Mai mult, economistul spune că Moldova, în mare parte, trebuie să importe gaz din Ucraina, deoarece livrarea acestui combustibil prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate acoperi necesitățile țării.


VIOREL GÎRBU, expert economic: „Putem importa, dar în cantități mici, nu pentru toată țara. Dar în România gazul este și mai scump decât prețul pe care îl cere Gazpromul”.

Despre criza gazelor a scris și fostul deputat al Partidului „Platforma DA” Alexandru Slusari. Acesta spune că deși guvernarea știa despre această problemă, soluții pentru a evita o criză energetică, deocamdată încă nu s-au găsit

ALEXANDRU SLUSARI, ex-deputat, Platforma DA: ”Oare pentru voi nu erau clare datele problemei pe 6 august, cănd a fost investit nou executiv ?() Era absolut necesar ca guvernul imediat să administreze manual situația și să nu se ascundă după paravanul „negocierilor” a doi agenți economici, controlați din același centru de comandă. Despre expirarea contractului cu Gazprom la 30 septembrie s-a știut. Pentru faptul că la timp nu au fost solicitate cantități necesare de gaze pentru luna octombrie, precum și pentru neaducerea în rezerva de stat cantităților suplimentare de păcură sau alt tip de resurse energetice de alternativă, sunt multe întrebări către ministru Andrei Spânu. Astfel a fost slăbită semnificativ poziția Moldovei în negocieri cu Federația Rusă”.


Contactat de noi pentru o reacție, vicepremierul, Andrei Spînu avea telefonul deconectat, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Taburceanu ne-a spus printr-un mesaj că negocierile cu Gazpromul au fost duse și continuă, doar că ele nu sunt simple, din motive obiective.

Am încercat să obținem o reacție și de la Președinție. Reprezentanții instituției nu aveau însă telefonul disponibil.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …