Experți: CC ar trebui să declare neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița | VIDEO

Decretul șefului statului privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru este neconstituțional, iar magistrații Înaltei Curți trebuie să anuleze decizia Maiei Sandu. Declarația aparține unor experți în drept constituțional, care susțin că unica soluție este de a declara documentul neconstituțional. Totodată, motivul invocat de șeful statului precum că, unii deputați care o susțin pe candidatul PSRM, Mariana Durleșteanu au probleme de integritate, nu își are rostul.

Potrivit expertului Vitalie Catană, decretul Maiei Sandu din 11 februarie, când a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru fotoliul de prim-ministru, este neconstituțional, iar acest lucru trebuie să se regăsească, mîine, în hotărârea magistraților Curții Constituționale.

VITALIE CATANĂ, expert în drept constituţional: „Hotărârea Curții este oarecum previzibilă. În mod normal, trebuie anulat decretul Maiei Sandu și să i se explice că dânsa trebuie să accepte candidatura deputaților care au constituit o majoritate absolută în Parlament”.

Experții spun însă că, în condițiile în care, unii membri ai Înaltei Curți au fost numiți în funcții pe criterii politice, decizia de mîine ar putea lua pe toți prin surprindere.

TEODOR CÎRNAȚ, expert în drept constituţional: „Eu nu vreau să cred că judecătorii Curții Constituționale vor cădea atât de mult și vor merge la încălcarea principiului supremației și vor deservi politicienii, în detrimentul legalității și a constituționalității. Unica soluție este de a declara acest decret neconstituțional”.

Refuzul Maiei Sandu de a desemna la funcția de prim-ministru candidatura Marianei Durleșteanu, propusă de majoritatea parlamentară, și desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița, este o înclăcare flagrantă a Constituției, mai spun experții.

Totodată, motivul invocat de Sandu, precum că unii deputați semnatari ar avea probleme de integritate, cât și declarațiile mai multor politicieni care pun la îndoială legitimitatea actualului legislativ, nu își au rostul. Asta pentru că, ei au fost aleși de oameni care au apreciat realizările concrete ale politicienilor, exact ca în cazul deputatului Ilan Șor.

TEODOR CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Acest Parlament a fost recunoscut de comunitatea internațională care a ajuns la putere pe cale democratică. Chiar dacă, în prezent, se spune că unii deputați nu-și merită locul în Parlament ci în pușcărie, eu cred că răspunsul la această întrebare trebuie să dea procurorul general”.

VITALIE CATANĂ, expert în drept constituţional:”Atât timp cât deputații sunt aleși prin vot popular, nimeni nu poate pune la îndoială acest vot”.

STANSILAV PAVLOVSCHI, expert în drept constituţional: „Aceste declarații ale unor politicieni care nu se bazează nici pe Constituție, nici pe principii generale ale dreptului, trebuie pur și simplu ignorate. Acest Parlament este în forță, lucrează constituțional potrivit Constituției și regulamentului Parlamentului”.

Amintim că magistrații Curții Constituționale urmează să se pronunțe, marți, pe seama decretului președintelui Maia Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier, asta după ce garnitura Gavrilița a fost respinsă unanim de legislativ la ședința plenară

Spread the love

Check Also

Încă 1 518 cazuri de COVID-19 și 25 decese au fost confirmate în Moldova

1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …