Expertul economic: Moldova are posibilitate să importe gaze naturale la un preț mult mai mic, însă guvernarea nu se folosește de această posibilitate | VIDEO

Republica Moldova are posibilitate să importe gaze naturale la un preț mult mai mic, însă guvernarea nu se folosește de această posibilitate și nu dorește să negocieze cu autoritățile din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de expertul economic Gheorghe Costandachi, în cadrul emisiunii „Moldova Zi de Zi” de la postul nostru de televiziune. Potrivit lui, țara noastră merge spre un colaps economic, iar dacă lucrurile vor continua să se miște în aceeași direcție, Guvernul nu va mai avea posibilitatea să achite nici măcar compensații populației.

Expertul economic este de părere că țara noastră ar fi trebuit să semneze un contract pe termen lung cu Gazprom, pentru a putea beneficia și țara noastră de un preț stabil, la fel ca și alte state.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „De la ruși noi primim 99,9% de resurse energetice, de gaz. Trebuie să avem o atitudine foarte corectă și serioasă în procesul de tratative, în procesul de negocieri, ca să obținem prețuri benefice, bune. Noi ne uităm la Germania, primește cu 220-230 de dolari mia de metri cubi, iar Republica Moldova – 650”.

Potrivit lui Costandachi, acest lucru se întâmplă din cauza incompetenței Guvernării.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „La ordinea de zi a actualei guvernări noi nu vedem nici planuri, nici programe, nici strategii de dezvoltare. Nu vedem nici pe resuse, nici pe dimensiuni, nici în plan imediat, nici pe termen mediu și nici pe termen îndelungat. Aceasta se întâmplă din cauza lipsei de incompetență, lipsa de profesionalism”.

Iar în cazul în care lucrurile vor continua așa, Costandachi susține că există riscul ca Guvernul să nu mai achite compensații cetățenilor.


GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „Mediul de afaceri își restrânge activitățile. Impozitele și taxele mă tem… apare riscul ca ele se vor reduce și atunci, bugetul țării nu va mai avea posibilități ca să-și onoreze acele obligațiuni pentru compensațiile promise”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Taburceanu, a declarat pentru TV6 că afirmațiile expertului sunt nefondate.

ANASTASIA TABURCEANU, purtător de cuvânt al Guvernului: ” – Ceea ce ține de compensațiile pentru populație, Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației, în funcție de evoluția prețurilor pe piață, la nivel european.


– Referitor la negocierea prețului?

– Prețul pe care îl are Moldova, în acest moment, în contractul cu Moldovagaz este un preț bun”.


Gheorghe Costandachi a mai declarat că o nouă majorare a prețului la gazele natural va lovi dur în locuitorii țării. Potrivit lui, facturile vor crește cu cel puțin 25-30%, iar toate domeniile de activitate, inclusiv industria alimentară, va majora prețurile cu încă 30-35%.

Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …