Procesul de admitere a studenților la universitățile din Moldova din anul 2020 se va desfășura fără examene de intrare, doar în baza diplomei eliberate conform mediei de note acumulate în ultimii trei ani de liceu. Un anunț în acest sens a făcut prorectorul pentru activitatea didactică la Universitatea de Stat din Moldova, Otilia Dandara, scrie agora.md.

Potrivit prorectorului, examenele de la intrare nu sunt văzute neapărat ca un proces eficient de triere a studenților, întrucât universitățile permit tuturor studenților posibilitatea de a depune actele la o anumită facultate.

„O să mergem pe exigențele pe care le avem la facultățile noastre. Dacă sunt locuri în bază de contract, chiar și bugetare și studentul nu manifestă motivare pentru studii el nu va fi ținut la universitatea. De asemenea există și procesul de exmatriculare. Vine ce vrea, dar o să reziste cine poate”, a menționat Otilia Dandara în cadrul Dezbaterii publice online DezBACterizarea.

În cadrul discuției ex-președintele consiliului Național al Tineretului din Moldova, Valeriu Drăgălin, a spus că tinerii au puțină empatie și își urmăresc interesele personale.

„Eu sunt dezamăgit că există tineri care solicită ca BAC-ul să aibă loc. Noi, când luăm o decizie, nu trebuie să o luăm pe baza minorității, decizia trebuie să fie a celor neprivilegiați. Acestor persoane le-aș spune să nu se implice în politică, ca să nu devină politicianul clasic, care nu pune în față interesele civile, dar cele personale”, a susținut Valeriu Drăgălin.

Amintim că examenele de bacalaureat, care urmau să se petreacă anul acesta, au fost anulate pe 21 mai. Pentru asta au votat majoritatea deputaților din Parlament, după prezentarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.