Fiecare a treia companie de stat din Moldova înregistrează pierderi

Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi, iar situația se înrăutățește de la un an la altul. Astfel, potrivit economistei Diana Enachi, în anul 2018, ponderea întreprinderilor de stat care au fost pe profit s-a redus la 60% de la 62,6%, cifră înregistrată în 2017.

Analiza activității economico-financiare arată că, profitul net obținut de companiile de stat s-a redus de aproximativ 10 ori. Dacă, în anul 2017, per ansamblu a fost obținut un profit de aproape 150 de milioane de lei, atunci în 2018, profitul net contabilizat a fost de doar 15 milioane de lei.

Companiile de stat înregistrează o rentabilitate economică de 0,23%, altfel spus, la fiecare leu investit a fost obținut un profit de 23 de bani. Rentabilitatea financiară a constituit în 2018 – 0,1% sau la fiecare leu capital propriu a fost obținut 10 bani profit net.

Companii de stat cu cele mai mari pierderi
În topul companiilor care înregistrează cele mai mari pierderi sunt: Calea Ferată din Moldova – 73 de milioane de lei, Aeroportul Internațional Mărculești – aproape 20 de milioane de lei, Editura Universul – circa 10 milioane de lei și Protecția Solului și Îmbunătățiri funciare – patru milioane de lei.

Companii de stat cu cele mai mari profituri
La polul opus, cele mai mari profituri le contabilizează Moldelectrica – aproape 29 de milioane de lei, Poșta Moldovei – circa 20 de milioane de lei, Fabrica de sticlă din Chișinău – în jur de 13 milioane de lei și Nodul Hidroenergetic Costești – un pic peste 12 milioane de lei.

„Un risc pe termen mediu reprezintă acumularea de pierderi şi de arierate la companiile în care statul este acţionar. În cazul în care acestea nu reuşesc să acopere pierderile financiare, datoriile și, respectiv, să îşi eficientizeze activitatea, Guvernul este obligat să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la deteriorarea situaţiei finanţelor publice (creşterea deficitului bugetar). La sfârșitul anului 2018, creanțele companiilor de stat însumau șase miliarde de lei, dintre care 2,4 miliarde acumulate doar în anul 2018, restul fiind datorii pe termen lung”, a opinat Diana Enachi.

În Registrul patrimoniului public ținut de Agenția Proprietății Publice avem circa 220 de companii de sat și 86 de societăți comerciale cu capital de stat, dintre care 63 – au capital integral sau majoritar de stat.

Economista a concluzionat că deși, per ansamblu, întreprinderile de stat înregistrează o rentabilitate satisfăcătoare, sunt un șir de întreprinderi ale căror active nete sunt mult mai mici față de capitalul social, iar datoriile depășesc activele acestora.

Este necesară o analiză a situației economico-financiare a fiecărei companii și oportunitatea menținerii de către stat sau privatizări entităților care nu reușesc să găsească soluții pentru eficientizarea activității economice, să genereze venituri pentru acoperirea datoriilor acumulate și să asigure servicii de calitate pentru cetățeni.

Este demonstrat că privații au o responsabilitate și un interes mai mare, fapt transpus în eficiență și eficacitate. Or, statul trebuie să păstreze în gestiune doar întrepriderile de importanță strategică, sectoare cu monopoluri naturale.

Opiniile expertei au fost exprimate în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

agora.md

Spread the love

Check Also

Coronavirus în Moldova: Amenzi de milioane de lei, împărțite de polițiști

Aproape 200 de procese contravenționale au fost întocmite de oamenii legii pe numele persoanelor care …