FMI: Republica Moldova va putea accesa circa 20 de milioane de dolari

Republica Moldova va putea accesa circa 20 de milioane de dolari. Asta a menționat Fondul Monetar Internațional (FMI) într-un comunicat, după ce Consiliul de directori executivi a finalizat ultima evaluare a programului aprobat în 2016. Astfel, suma totală debursată în cadrul programului va fi de aproape 179 de milioane de dolari, scrie agora.md.

„Obiectivele principale ale programului de trei ani, susţinut de FMI, au fost, în mare parte, atinse. Reformele ample realizate de autorități au dus la reabilitarea sistemului bancar și îmbunătățirea guvernanței în sectorul financiar, consolidând astfel stabilitatea macro-financiară. Pentru a susține progresele atinse, sunt necesare politici prudente și bine coordonate. Este nevoie de reforme hotărâte ce țin de guvernanță, precum și reforme instituționale, în vederea asigurării unei creșteri economice mai rapide, durabile și incluzive”, se menționează în comunicat.

În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, șeful adjunct al FMI și președintele în exercițiu al ședinței, Mitsuhiro Furusawa, a declarat că, deși Republica Moldova a înregistrat o creștere economică, aceasta rămâne insuficientă pentru a îmbunătăți semnificativ nivelul de trai din țara noastră.

„În perioada ce urmează, pentru asigurarea stabilității macrofinanciare, va fi extrem de important de a atenua riscurile din sectorul financiar nebancar, a perfecționa cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și a de realiza progrese semnificative în recuperarea activelor fraudate”, a spus el.

Mitsuhiro Furusawa a mai subliniat că trebuie implementate cu fermitate mai multe reforme, cum ar fi cele ce ține de mobilizarea veniturilor bugetare, eficientizarea cheltuielilor bugetar-fiscale și sporirea eficienței cheltuielilor publice și gestionării investițiilor. Iar o altă prioritate este lansarea reformelor cuprinzătoare în sectorul întreprinderilor de stat.

Programul de creditare, cu o durată de 40 de luni, acordat pentru a sprijini reformele economice și financiare din Republica Moldova, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016.

Spread the love

Check Also

Comisia Europeană va acord ajutor financiar Republicii Moldova în lupta cu coronvirus

Comisia Europeană este alături de țările partenere estice și a realocat 140 milioane EUR pentru …