Fost Ministru al Sănătății: Spitalele din țară ar putea deveni adevărate pepiniere de coronavirus | VIDEO

Spitalele din țară ar putea deveni adevărate pepiniere de coronavirus, dacă toți lucrătorii medicali din prima linie vor fi testați pentru COVID-19. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Sănătății Mihail Magdei, în cadrul emisiunii „Moldova Zi de Zi” de la postul nostru de televiziune. În opinia lui, autoritățile nu au întreprins la timp măsurile necesare pentru a-i proteja pe angajații medicali, dar și pentru a dota spitalele cu tot necesarul pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Fostul ministru al Sănătății Mihail Magdei declară că spitalele din Moldova sunt adevărate focare de coronavirus, care încă nu au fost depistate.

MIHAIL MAGDEI, fost ministru al Sănătății : Dacă vom testa obiectiv toți lucrătorii medicali implicați, dar ei au fost implicați în 25-30%, să știți că dăm de-o pepinieră de coronavirus. De-o pepinieră, unde absolut în fiecare instituție medicală o să avem probleme. Și atunci ele trebuie puse sub carantină, trebuie dezinfectate. Oamenii trebuie tratați și așa mai departe și trebuie de adus alt echipaj, dar de unde să-l iei? 

Fostul ministrul al Sănătății mai spune că țara se confruntă cu un deficit de cadre medicale, iar 200 de localități sunt aproape fără medici. Potrivit lui, pentru a combate
coronavirusul trebuie testați, în primul rând, medicii, polițiștii și angajații Poliției de Frontieră. Mihail Magdei crede că angajaților din sistemul medical le este frică să vorbească despre modul în care au fost pregătiți pentru a face față acestei pandemii.

MIHAIL MAGDEI,  fost ministru al Sănătății:  Sunt apostrofați. Te eliberăm din funcție! Manipulările acestea și hărțuială lucrătorilor medicali, numirea în funcții pe criterii politice, concursurile acestea, interimatele acestea – diminuează activitatea lucrătorilor medicali. Și mai există și niște ordine, că nu aveți voie să vorbiți fără acordul Ministerului Sănătății.

Un singur laborator pentru depistarea coronavirusului nu este suficient, susține Magdei, care este de părere că numărul real al celor infectați ar putea fi cunoscut doar dacă începe testarea persoanelor aflate în grupul de risc.

MIHAIL MAGDEI, fost ministru al Sănătății: Începând cu data de 5, cel târziu 10 martie, trebuia să avem desfășurate încă 6-8 laboratoare,  dar asta s-a întârziat deja. Eu vă garantez că dacă facem 1500-2000 teste pe zi, noi o să avem realitatea.

Fostul ministru al Sănătății mai spune că situația în domeniul sănătății este gravă și lucrurile se înrăutățesc de la o zi la alta.

MIHAIL MAGDEI, fost ministru al Sănătății: De ce noi până acum nu putem găsi 200 de medici în satele care nu sunt medici? Pentru că lui îi trebuie școală, trotuare, lui îi trebuie drum ca în Orhei spălat și așa mai departe. Atunci se va duce la lucru. 

În opinia fostului ministru, dacă autoritățile vor închide granițele, inclusiv pentru moldovenii care revin acasă, și vor testa masiv cei care se află în prima linie, în 20 de zile Moldova ar putea reveni la normalitate.

MIHAIL MAGDEI, fost ministru al Sănătății : Dacă lucrurile nu se bazează pe grupurile de risc, investigări a câte 2000-1500, cei care au decedat de pneumonie investigați, problema se va întindă nu numai până la 15 mai, dar și după 15 mai. Măsurile trebuie strict îndeplinite. Până în 15-20 aprilie va fi foarte greu.

Solicitat pentru o reacție, consilierul prim-ministrului pe comunicare, Vitalie Dragancea, a declarat că Guvernul administrează situația epidemiologică cu un sistem de sănătate care are deficiențe, dar pe care l-a moștenit de la guvernările anterioare. În același timp, l-a îndemnat pe Mihail Magdei să se abțină de la astfel de acuzații. De cealaltă parte, consilierul ministrului Sănătății, Cristina Stratulat, ne-a declarat că Ministerul Sănătății nu comentează situația respectivă.

Spread the love

Check Also

Ambuteiaje infernale, treceri pentru pietoni insuficiente, trotuare pline de gropi: haosul din preajma Gării Auto Nord din Chișinău atinge noi culmi | VIDEO

Ambuteiaje infernale, treceri pentru pietoni insuficiente, trotuare pline de gropi adânci, dar și stații pentru …