Fostul ministru al Finanțelor insistă pe menținerea cotei TVA în sectorul HoReCa | VIDEO

Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu insistă pe faptul că majorarea cotei TVA pentru HoReCa nu este o măsură potrivită. Într-o postare pe Fecebook, actualul consilier al președintelui Igor Dodon argumentează prin faptul că sectorul a crescut semnificativ după ce cota TVA a fost scăzută de la 20 la 10 la sută.

La postarea sa, fostul ministru al Finanțelor atașează și un grafic al vânzărilor din sectorul HoReCa. Astfel, potrivit datelor, față de anul 2018 volumul acestora a crescut cu peste 40%. Ion Chicu precizează că această creștere se datorează ajustării legislației noastre fiscale la practica de succes a Uniunii Europene.

Și ex-premierul Pavel Filip vine să confirme veniturile în sectorul HoReCa. Fostul șef al Executivului menționează că doar în acest sector veniturile din vânzări au ajuns anul trecut la 2 miliarde de lei, iar exporturile – la 600 milioane. În așa fel taxele mici aduc încasări mai mari la buget, locuri de muncă, salarii mai mari, creștere economică. Actuala guvernare are, însă probabil, altă strategie, a punctat Filip.

PAVEL FILIP, fost prim-ministru:

”Doar în acest sector veniturile din vânzări au ajuns anul trecut la 2 miliarde de lei, iar exporturile – la 600 milioane de lei. Asta înseamnă să iei decizii fundamentate economic și să ai viziune. Iată cum taxe mai mici aduc încasări mai mari la buget, locuri de muncă, salarii mai mari, creștere economică. Actuala guvernare are, probabil, altă strategie.”

Acum câteva zile, Ion Chicu declara că nu există riscuri prea mari pentru bugetul statului și nu va fi o ”apocalipsă financiară”, dacă Guvernul de la Chișinău ar renunța la înțelegerile cu Fondul Monetar Internațional, instituție care a condiționat acordarea asistenței financiare, inclusiv prin majorarea cotei TVA pentru sectotul HoReCa până la 20 la sută. La declarația fostului ministru a reacționat deputatul ”ACUM”, Dumutru Alaiba.

Acesta îl îndeamnă pe Chicu, care acum este consilier prezidențial, să-i recomande președintelui Igor Dodon să nu promulge legile votate de Parlament și să-și asume consecințele.

Deși Fondul Monetar Internațional ne-a declarat că un nou acord ar putea fi negociat cu o altă misiune abia la anul viitor, totuși, șeful statului susține că implementarea înțelegerilor cu FMI depinde acum de deputați.

IGOR DODON:

”Avem încă 5 luni de zile, posibilitate de a renegocia tot ce este inclus în acest memorandum. Dar, va fi sau nu luată o decizie în acest sens, depinde de ce va decide mâine Parlamentul.”

De la începutul săptămânii, mai multe localuri din Chișinău își sistează în fiecare zi, temporar, activitatea în semn de protest față de decizia Guvernului de a reveni la cota de TVA de 20% pentru activitatea din domeniul HoReCa. Angajaţii din acest domeniu au anunțat proteste și în fața Parlamentului.

Amintim că fostul Guvern, în octombrie 2018, a micșorat cota TVA până la 10 la sută, iar la data de 9 august curent, la Guvern s-au votat mai multe modificări fiscale, printre care şi dublarea taxei TVA pentru domeniul HoReCa.

Spread the love

Check Also

Directorul Termoelectrica dă asigurări că pentru luna februarie consumatorii vor plăti mai puțin

Mai multe persoane din municipiul Chișinău au primit facturi mai scumpe la căldură pentru luna …