Furnizorul rus nu mai acceptă restanțe. Moldova riscă să rămână fără gaze naturale. Cum s-a ajuns la această situație | VIDEO

Republica Moldova se află din nou în fața riscului de a fi deconectată de la gazele naturale, în cazul în care nu va achita la timp plățile către Moldovagaz pentru luna ianuarie. Subiectul a fost discutat, ieri, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, iar astăzi Moldovagaz a confirmat acest lucru, într-un comunicat de presă. Membrii Comisiei au luat mai multe decizii, iar instituțiile publice sunt îndrumate repetat să raționalizeze consumul de gaze și energie electrică, în timp ce Moldovagaz a demarat discuții cu băncile pentru accesarea unui împrumut.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au constat că din cauza creșterii prețului la gaz pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior, Moldovagaz întâmpină dificultăți în acumularea banilor necesari pentru achitarea plăților pentru luna ianuarie către Gazprom. Deși condițiile contractuale au rămas neschimbate, furnizorul rus nu mai acceptă restanțe, respectiv există riscul ca livrarea gazelor către țara noastră să fie sistată, în cazul în care nu se vor face achitările la timp. Pentru ameliorarea situației, Comisia a aprobat mai multe decizii. Astfel, Moldovagaz urmează să inițieze discuții în cadrul Consiliului de Observatori pentru a extinde termenul de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie. De asemenea, este luată în calcul scutirea societății pe acțiuni de plata TVA, pentru o perioadă scurtă.

NATALIA GAVRILIȚĂ, prim-ministrul Republicii Moldova: „Din datele preliminare, este vorba de aproximativ 7 milioane de dolari”.

Premierul a mai declarat că, deocamdată nu este temei pentru instituirea din nou a stării de urgență în domeniul energetic, atât timp cât mai există pârghii și loc pentru dialog pentru a evita sistarea livrării gazelor către țara noastră.

NATALIA GAVRILIȚĂ, prim-ministrul Republicii Moldova: „Starea de urgență se declară în anumite circumstanțe, atunci când există temeiuri juridice și presupune un pericol mare pentru sistarea livrării gazelor naturale”.

La scurt timp după ce Guvernul a emis comunicatul de la ședința Comisiei, și Moldovagaz a publicat o declarație în care confirmă riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, însă dă asigurări că împreună cu Guvernul depun eforturi pentru a preveni o astfel de situație.


DECLARAȚIA MOLDOVAGAZ:
„Într-adevăr există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar Moldovagaz, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”.

De asemenea, societatea pe acțiuni a venit cu unele precizări legate deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale, și anume faptul că a demarat negocieri cu băncile pentru a lua un împrumut pentru a asigura achitarea unei părți din consumul curent în luna ianuarie către Gazprom.

DECLARAȚIA MOLDOVAGAZ:
„Dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală a SA Moldovagaz, inclusiv o datorie istorică mare față de SAP Gazprom”.


Alte decizii ale Comisiei țin de raționalizarea consumului de gaz și energie electrică despre care vor fi informate instituțiile publice, iar autoritățile urmează să analizeze situația privind creșterea tarifului la gaz și impactul asupra consumatorilor, dar și care va fi mărimea fondului pentru alocarea compensațiile la gaz.

Am încercat să aflăm de ce nu au fost invitați și jurnaliștii la acea ședință.


ANASTASIA TABURCEANU, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Despre Comisiile CSE, nu se anunță presa, și massmedia niciodata nu a fost invitată”.

Și experții economici sunt îngrijorați de situația creată. Potrivit lor, Moldovagaz a încălcat obligațiunile contractuale cu Gazprom de a nu mai admite datorii la plățile lunare. Astfel, existe premize ca livrarea gazului să fie stopată într-un interval de 48 de ore de la data achitării.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Noi ne-am obligat în fața Gazpromului, că nu vom crea datorii noi. Deci, datoriile curente le vom achita. Aceasta înseamnă că Republica Moldova trebuie să majoreze tariful. Plus, Gazpromul nea preîntâmpinat și noi am acceptat lucrul acesta”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat marți că în această lună, Moldovagaz trebuie să achite Gazpromului 63 de milioane de dolari, însă, în prezent, se atestă un deficit de circa 25 milioane de euro.

Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …