Igor Dodon raportează despre dinamica pozitivă a răspândirii coronavirusului, iar experții spun că situația se agravează | VIDEO

După ce a stat 72 de ore în carantină, Igor Dodon își reia activitățile curente. Președintele a anunțat că după ce s-a întors de la Moscova, s-a autoizolat, iar ieri a dat testul la coronavirus, care este negativ. Șeful statului a mai anunțat, după ședința săptămânală avută cu premierul și speakerul Parlamenului, că începând cu 15 iulie, moldovenii care vor reveni în țară nu vor fi obligați să stea în izolare, iar grădinițele ar putea fi redeschise. Dacă situația nu se înrăutățește. Mai mult, Igor Dodon constată o scădere a cazurilor de infecții cu noul coronavirus, asta chiar dacă vineri, șeful de la ANSP, Nicolae Furtună, demonstra statistic o creștere cu 17 la sută a numărului de contaminări.

După ședința de lucru cu premierul și președintele Parlamentului, Igor Dodon a anunțat despre ridicarea unor restricții începând cu 15 iulie, dacă situația epidemiologică din țară va permite acest lucru.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Dacă situația nu se va înrăutăți, domnul prim-ministru va propune colegilor care gestionează domeniul de sănătate publică, ca după data de 15 iulie să fie scoasă obligativitatea de carantină pentru cei care intră în Republica Moldova din afara țării. începând cu – la prima etapă – localitățile rurale, cel mai probabil, va fi luată decizia de redeschidere a activității grădinițelor, evident, în funcție de situația epidemiologică în fiecare localitate în parte”.

Potrivit lui Igor Dodon, decizia finală va fi adoptată de Comisia Excepțională pentru Sănătate Publică și doar în cazul în care specialiștii din sănătate vor atesta o dinamică bună a situației. Șeful statului susține însă că dinamica deja este una pozitivă.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Săptămâna trecută, la capitolul COVID avem o scădere a numărului de cazuri cu 17% – săptămâna trecută avem 2050 de cazuri, față de 2640, o săptămână mai înainte”.

Asta deși acum trei zile, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, declara, demonstrând prin intermediul materialelor grafice, că pe parcursul săptămânii trecute, s-a înregistrat o creștere semnificativă atât a cazurilor de infecție, cât și a deceselor.

NICOLAE FURTUNĂ, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: „Avem un trend de creștere a numărului de cazuri, în general, și el este în creștere cu săptămâna 25, cu 17% față de săptămâna 24. Numărul de decese este în creștere cu 3% și dacă luăm tendința din ultimele șapte zile, noi înregistrăm o creștere de 1,5% a cazurilor înregistrate, comparativ cu perioadele similare din două săptămâni”.

Precizăm că asupra numărului total de cazuri săptămânale a influențat cifrele înregistrate în zilele de week-end, perioadă în care, de obicei, sunt înregistrate mai puține cazuri decât în cursul săptămânii, preponderent din cauza unui număr mai mic de teste efectuate.

În context, precizăm că expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă a publicat, luni, pe blogul său rezultatele unei analize pentru săptămâna trecută, în care menționează că, deși cifrele atestă o îmbunătățire a situației în comparație cu săptămâna precedentă, per general, situația epidemiologică legată de răspândirea coronavirusului în Moldova continuă să se înrăutăţească.

Astfel, potrivit lui, rata de creştere a numărului persoanelor infectate în Moldova a fost mai mare decât în alte ţări. Săptămâna trecută, numărul îmbolnăvirilor înregistrate în Moldova a constituit 585 cazuri la un milion de locuitori, ceea ce constituie cel mai ridicat nivel de infecţie în Europa, calculat după numărul de cazuri raportate la un milion de oameni.

“Totodată, Moldova se află pe locul 11 în lume şi pe locul doi în Europa – după Belgia, după numărul de cazuri active de coronavirus la un milion de locuitori. Această cifră constituie 2108 cazuri active la un milion. Într-o săptămână, numărul cazurilor active de COVID-19 a crescut cu 13,9%, de la 1851 cazuri până la 2108 la un milion de locuitori”, a precizat Ioniţă.

Conform datelor prezentate, săptămâna trecută, în Moldova au fost înregistrate 57 de decese cauzate de coronavirus, ceea ce este mai puţin decât cu o săptămână mai devreme, când au murit 67 de persoane. Totuși, cu 16,3 decese la un milion de locuitori, Moldova a devenit a treia ţară din Europa în această privinţă, după Macedonia de Nord şi Suedia, a mai notat expertul.

Spread the love

Check Also

O veste dureroasă şi o pierdere imensă pentru medicii de la Spitalul Raional Orhei și locuitorii municipiului: Celebrul chirurg Felix Lihtgoliț s-a stins din viață | VIDEO

O veste dureroasă şi o pierdere imensă pentru medicii de la Spitalul Raional Orhei și …