Guvernul a aprobat alocarea a 100 mln de lei pentru agricultori

Proiectul ce prevede modificarea și simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționarea agricultorilor, a fost aprobat miercuri, 19 august, de membrii Cabinetului de miniștri. Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 100 de milioane de lei Ministerului Agriculturii pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an, scrie agora.md.

Astfel, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.

Cei 2.800 de agricultori, terenurile cărora au fost afectate se secetă în acest an, au fost îndemnați să depună actele la AIPA pentru a primi compensația în valoare de 1.500 de lei/ha, sumă de care agricultorii s-au arătat nemulțumiți și au cerut 3.000 de lei.

„Agricultorii care acum blochează drumurile vor primi de la buget neplanificat în jur de 300 de milioane de lei, care sunt strânși din impozite tuturor cetățenilor”, a menționat premierul Ion Chicu.

Înregistrarea calamităților naturale în sectorul agricol, în anul 2020, inclusiv seceta excesivă din toamna anului 2019 – primăvara anului 2020 au provocat daune considerabile producătorilor agricoli din țară. În nota informativă se menționează că la moment, prejudiciul cauzat sectorului de producere a cerealelor, fructelor și legumelor, depășește cifra de 1,2 miliiarde de lei.

Spread the love

Check Also

Agricultorii mai au o zi la dispoziție pentru a solicita compensarea pierderilor | VIDEO

Producătorii agricoli care au fost afectați de secetă și grindină, mai au timp până mâine …