Guvernul a avizat pozitiv compensarea majorării tarifelor la gaz și energie termică, dar nu pentru toți | VIDEO

Guvernul a avizat pozitiv proiectului de lege care prevede compensarea majorării tarifelor la gaz și energie termică. Acesta vizează însă doar consumatorii casnici, în număr de circa 746 de mii, nu și agenții economici, motiv pentru care cafenelele, barurile și restaurantele vor scumpi meniurile cu 30%.

Proiectul urmează să treacă și de votul Parlamentului. Guvernul va compensa diferența de tarif, din luna noiembrie și până în luna martie a anului viitor. Pentru primii 50 de metri cubi de gaze, cetățenii vor achita 6 lei și 80 de bani la un metru cub, iar la următorii 100 – va fi aplicat un tarif de 7 lei și 90 de bani, aproape dublu față de cel actual, de 4 lei și 30 de bani.

În ceea ce privește compensațiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, executivul va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021. Pentru asta sunt prevăzute 210 milioane de lei.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement a cerut însă Guvernului să-și revadă decizia de a nu subvenționa agenții economici, pentru a evita falimentarea industriei HoReCa, un sector al economiei cu importanți plătitori de impozite.


Spread the love

Check Also

OMS: Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea variantei Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că interdicţiile generale de călătorie nu vor …