Guvernul va notifica BERD că nu mai are nevoie de creditul convenit pentru asigurarea republicii cu gaze naturale

R. Moldova va fi asigurată cu gaze naturale de la 1 ianuarie 2020 și nu mai are nevoie de Aranjamentul referitor la scrisoarea de garanție privind contractarea unui credit de la BERD pentru Europa de Est şi Caucaz în valoare de 50 de milioane de dolari pentru a-și face rezerve, scrie ziarulnational.md.

Premierul Ion Chicu i-a solicitat astăzi, într-o ședință la Guvern, ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuță, să notifice BERD despre faptul că Executivul nu va aplica Aranjamentul referitor la scrisoarea de garanție.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a informat prim-ministrul despre faptul că societatea a extins contractul cu „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale pentru un an și a asigurat premierul că prețul gazelor nu va crește.

„De asemenea, cu „Gazprom” a fost semnat un supliment de extindere a contractului de tranzit al gazelor prin teritoriul R. Moldova. În conformitate cu Acordul de operare a punctului de interconectare în Republica Moldova, vor fi furnizate prin intermediul stației de măsurare Grebinichi 8 milioane de metri cubi zilnic și prin punctul Alexeevca – 4 milioane de metri cubi. La necesitate volumele pot fi crescute. Totodată, potrivit președintelui „Moldovagaz”, scenariul alternativ de furnizare a gazelor prin revers este perfect funcțional și poate fi pus în aplicare la necesitate”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Spread the love

Check Also

Prețurile la crupe vor crește: Dodon a declarat că avem deficit de hrișcă și orez

Stocurile de hrișcă și orez din țară sunt limitate, iar în următoarele zile prețurile pentru …