Horeca, în prag de faliment: Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici

Reprezentanții Horeca cer guvernării „să-și revizuiască decizia de a nu subvenționa agenții economici și să susțină un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”. „În contextul creșterii semnificative a prețurilor la gaze și având în vedere că, Guvernul Republicii Moldova nu ia în calcul măsuri de compensare pentru agenții economici, sectorul Horeca se va lovi de o nouă criză”, a scris Asociața MĂR pe Facebook, scrie Unimedia.INFO.

„În contextul creșterii semnificative a prețurilor la gaze (de 2,4 ori – de la 4.64 lei/m3 la 11,08 lei/m3) și având în vedere că, Guvernul Republicii Moldova nu ia în calcul măsuri de compensare pentru agenții economici, sectorul Horeca se va lovi de o nouă criză.
În prezent, în urma restricțiilor aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, Horeca activează la o capacitate de 30%. Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat Covid, interzicerea evenimentelor private.
Majorările în lanț, care se vor produce în urma scumpirii gazului, vor crește devizul de cheltuieli ale restaurantelor. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim 3 ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului – se așteaptă majorări cu 30 la sută.
Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local.
În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale.
În prezent, o persoană cheltuie pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri.
Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum.
În acest context, intervenția și suportul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar. Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”, declară MĂR.
Reprezentanții Horeca au anunțat anterior că vor solicita păstrarea cotei redusă a TVA și pentru următorii ani fiscali. „MĂR va continua dialogul cu autoritățile publice pentru menținerea cotei TVA 6%”, arată postarea publicată pe pagina de Facebook a Asociației.
Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că pe perioada stării de urgență, se prelungește termenul de aplicare a cotei reduse a TVA în mărime de 6% la produsele alimentare și/sau la băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de serviciile conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din Economia Moldovei.

Asociația Națională a restaurantelor și a localurilor de agrement din Republica Moldova (MĂR) și-a manifestat îngrijorarea față de noile măsuri restrictive privind activitatea Horeca. „Îndemnăm în continuare autoritățile să compenseze măsurile restrictive cu măsuri de suport pentru afaceri”, declară reprezentanții Horeca.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 30 noiembrie, potrivit ultimei hotărâri a CNESP, adoptată pe 26 octombrie.


Spread the love

Check Also

„Gazprom” nu va sista livrarea gazelor către R.Moldova. A acceptat noul termen de achitare a datoriei

R.Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, …