Igor Dodon amenință să scoată oamenii în stradă, după decizia CC despre limba rusă. Reacția ambasadorul României și cel al Rusiei | VIDEO

Igor Dodon amenință să scoată oamenii în stradă săptămâna viitoare, după ce ieri, Curtea Constituțională a anulat legea care oferă statut special limbii ruse în Moldova. Fostul președinte susține că deputații socialiști vor înregistra o nouă lege în acest sens. Între timp, ambasadorul României a salutat decizia Înaltei Curți, iar cel al Rusiei a calificat-o drept una ofensatoare.

În semn de protest față de decizia magistraților care au declarat neconstituțională legea ce oferă statut special limbii ruse, Igor Dodon și-a început discursul în rusă.

IGOR DODON președinte PSRM:” În semn de susținere a vorbitorilor de limbă rusă”.

El a criticat decizia Înaltei Curți, i-a acuzat pe magistrați că fac jocuri politice și a anunțat despre proteste.

IGOR DODON, președintele PSRM: „La Curtea Constituțională sunt judecători care se consideră români. Unii dețin și cetățenia română, dar ei sunt angajați ai statului Republica Moldova și trebuie să apere interesele acestui stat. Cel mai probabil săptămâna viitoare vor fi organizate proteste în masă în diverse localități din țară, inclusiv în Chișinău”.

Președintele Curții, Domnica Manole nu ne-a răspuns la apeluri pentru a comenta acuzațiile. Totodată, Dodon a spus că deputații socialiști vor înregistra un nou proiect în acest sens și s-a arătat încrezut că și acesta va fi votat. Între timp, ambasadorul României a salutat decizia magistraților.

DANIEL IONIȚĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Mi se pare o decizie normală și înțeleaptă în condițiile date a Republicii Moldova”.

Iar ambasadorul Rusiei a calificat-o drept un factor alarmant. Insultele din partea radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului rus și a cetățenilor Republicii Moldova vorbitori de rusă, arată anormal și deosebit de ofensator”, se menționează într-o declarație a misiunii diplomatice.

DECLARAȚIA Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova:
” Insultele din partea radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului rus și a cetățenilor Republicii Moldova, vorbitori de rusă, arată anormal și deosebit de ofensator”.

Controversata lege, autorii căreia sunt deputații socialiști și care obligă funcționarii de stat să ofere răspunsuri și în limba rusă, a fost contestată la Curtea Constituțională, iar aceasta a anulat-o joi.

Spread the love

Check Also

Schimbare bruscă a vremii: Temperaturile vor scădea puternic

După câteva zile de soare și temperaturi foarte generoase pentru această perioadă a anului, vremea …