Igor Dodon: Noi pregătim moțiunea de cenzură. Mâine o să fie foarte clar

Preşedintele Igor Dodon invită mâine, deputaţii PAS şi deputaţii PPDA la discuţii. Întrevederile vor avea loc separat, cei din PAS fiind invitaţi de şeful statului la ora 11:00, iar cei din PPDA – la ora 12.00. Totuşi, prima întrevedere Igor Dodon o va avea cu deputaţii PSRM, la ora 10.00, scrie deschide.md.

Igor Dodon a anunţat că pentru ziua de mâine, Zinaida Greceanîi, preşedintele Parlamentului, ar putea convoca şedinţa Legislativului.

„Colegii socialişti sunt contra iniţiativelor care contravin Constituţiei şi Acordului dintre ACUM şi PSRM. Noi susţinem reforma justiţiei, dar atunci când se încearcă subordonarea politică a unor funcţii…”, a declarat Igor Dodon.

Întrebat despre ce şanse sunt ca împotriva Guvernului să fie înaintată o nouă moţiune de cenzură ( după cea înaintată de PD), Igor Dodon a declarat că „şansa este foarte mare” însă decizia depinde de negocierile pe care le va avea mâine cu PAS şi PPDA, şeful statului sperând ca Maia Sandu să îşi retragă proiectul de modificare a Legii Procuraturii, pe care Guvernul l-a aprobat ieri prin asumare de răspundere.

„Moţiunea se pregăteşte. Mâine după ora 15:00 o să fie foarte clar”, a declarat Igor Dodon.

Ieri, 6 noiembrie, ministru justiției, Olesea Stamate, a declarat că va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru funcția de procuror general motivând că membrii comisiei de preselecție au primit informații suplimentare referitoare la unii candidați. În plus, ministru a anunțat că unul din membrii comisiei a apreciat în mod vădit disproporționat pe unii candidați, în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei.

În aceeași zi, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit căreia primul ministru, nu Comisia de preselecție, va fi responsabil de înaintarea a două candidaturi la funcția de procuror general, dintre care Consiliul Superior al Procurorilor urmează să selecteze persoana propusă pentru numire de către șeful statului. Legislația prevede că, dacă asumarea de răspundere nu este acceptată de Parlament timp de 72 de ore, intervine demisia Guvernului.

Spread the love

Check Also

Cele mai afectate țări din lume de COVID-19, la capitolul mortalitate. Ce loc ocupă Moldova

Numărul deceselor cauzate de noul tip de coronavirus se apropie de 350 de mii în …