Ilan Șor: „Cetățenii moldoveni sunt mai bogați decât nemții sau elvețienii?”. Moldova achită aproape de trei ori mai mult pentru gazele livrate de concernul rus Gazprom | VIDEO

„Cetățenii moldoveni sunt mai bogați decât nemții sau elvețienii?”, se întreabă liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook. Politicianului a făcut un comentariu pe marguinea une analize, publicate de portalul mold-street.com, care arată că prețul spot pentru gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când Republica Moldova achită aproape de trei ori mai mult pentru gazele livrate de concernul rus Gazprom. De cealaltă parte, furnizorul Moldovagaz a explicat că prețul de achiziție va scădea treptat, ceea ce va permite diminuarea tarifului și pentru consumatori.

Deputatul Ilan Șor face trimitere la informațiile apărute în presă, potrivit cărora țara noastră plătește de trei ori mai mult pentru gazele livrate de Gazprom, comparativ cu statele din Europa. Totodată, politicianul amintește despre declarațiile președintelui Igor Dodon, din toamna anului trecut, când în urma vizitei sale în Federația Rusă, acesta promitea reducerea prețului de achiziționare a gazelor și chiar o ieftinire a tarifului pentru consumatorii finali.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat:”Aflăm că, de fapt, tariful la gaz pe care îl achităm noi este de trei ori mai mare decât prețul gazelor în Europa! O altă întrebare este de ce, dacă tot s-a micșorat prețul de import, nu este redus și tariful pentru consumatorii finali? Ori Dodon crede că pensionarii au de unde plăti tarifele astronomice la gaz?”, a scris politicianul pe o rețea de socializare.

Menționăm că potrivit portalului mold-street.com., prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34 – 45 de dolari pentru o mie de metri cubi. În același timp, în primul trimestru al anului curent țara noastră a cumpărat gaze de la gigantul rus la un preț mediu de peste 180 dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, prețul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Am încercat să obținem o reacție pe acest subiect, iar purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, ne-a spus că Președenția nu comentează declarațiile actorilor politici. Reprezentanții companiei Moldovagaz au precizat însă într-un comunicat că pieței gazelor naturale de tip spot îi sunt inerente fluctuații sezoniere pronunțate și anume, vara cotațiile acesteia se ieftinesc, pe când iarna se scumpesc.

„Potrivit prognozelor preliminare, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul IV circa 100 dolari SUA la intrare în țară. Astfel, vor apărea premise financiare pentru diminuarea tarifului final pentru consumatori”, se arată în comunicatul furnizorului.

Anterior, în cadrul unei emisiuni televizate și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali ar putea fi reduse cu 10-20 la sută până în 1 octombrie. Potrivit lui, cel mai probabil, acestea vor fi revizuite în perioada august-septembrie.

De menționat că și în această situație, prețul pentru consumatorii moldoveni va fi mai mare, decât cel achitat de cetățenii din țările europene.

Spread the love

Check Also

CNAS vine cu o precizare referitor la depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei

Casa Naţională de Asigurări Sociale vine cu o precizare referitor la depunerea cererilor pentru reexaminarea …