Ilan Șor: Urmează o dublare a prețului pentru curentul electric, dar guvernarea PAS ascunde acest lucru | VIDEO

Tariful pentru energia electrică ar putea să se dubleze. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a primit o solicitare în acest sens de la cel mai mare distribuitor de energie electrică din țară, Premier Energy. Astfel furnizorul cere ca prețul actual să ajungă la aproape 3 lei pentru un kilowatt-oră până la 1 februarie. Asta deși anterior și prim-ministrul Natalia Gavrilița și conducerea ANRE susțineau că prețurile pentru consumatorii finali vor rămâne neschibate până în aprilie. Totuși, până la publicarea informației despre o posibilă scumpire, D, Ilan Șor, a tras un semnal de alarmă, prezentând actele ce confirmau solicitarea de majorare a tarifelor pentru energia electrică.

Într-o postare video, publicată pe Facebook, în această dimineață, liderul Partidului ”ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că deține documente care confirmă faptul că tariful la energia electrică ar urma să fie dublat în viitorul apropiat, iar cei de la guvernare au încercat să mușamalizeze acest fapt.

ILAN ȘOR, președintele Partidului ”ȘOR”, deputat: „Din păcate, istoria „PAS cu PAS se fură țara” continuă. Guvernul Maiei Sandu ascunde faptul că, în perioada imediat următoare, prețurile pentru energia electrică vor crește brusc. În ultima jumătate de an, au crescut prețurile la gaz, la toate produsele și serviciile, s-au scumpit carburanții, iar acum se scumpește și electricitatea”.

Purtătoarul de cuvânt a prim-ministrului Anastasia Taburceanu ne-a spus că nu comentează declarațiile politicianului. Totuși, la scurt timp, au fost confirmate informațiile despre solicitarea de a fi modificat costul energiei electrice. Premier Energy, cel mai mare furnizor din țară, a trimis Agenției Naționale de Reglementare în Energetică o solicitare de majorare a tarifelor pentru utilizatorii finali.

VASILE GRIBINCEA, purtătorul de cuvânt al Companiei Premier Energy: ” – Documentul a fost transmis la agenție încă săptămâna trecută dar în continuare este la discreția agenției de a fi analizat și pus în discuții.

– De ce abia astăzi s-a publicat ?


– Întrebați agenția”.

Șeful serviciului comunicare ANRE, Galina Sanduța, a confirmat pentru TV6 că a primit solicitarea de la Premier Energy săptămâna trecută și că agenția a avut la dispoziție 10 zile pentru a publica documentul. Potrivit acestuia, în cazul în care cererea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, tariful la energie electrică pentru populație va crește de la 1 leu și 51 de bani pe un kilowatt/oră la 2 lei și 79 bani.

Furnizorul explică aceste majorări, în primul rând, prin abaterile financiare până în decembrie 2021, acestea se ridicau la aproape 154 de milioane de lei. În al doilea rând, o creștere de 100 de % a prețului energiei electrice achiziționate în Ucraina din septembrie trecut, deși Premier Energy achiziționează cea mai mare parte a volumului nu din Ucraina, ci de la Centrala de la Cuciurgan, situată pe malul stâng al Nistrului. Contractul cu aceasta este valabil până la 31 martie, iar centrala încă nu a majorat tarifele.


Anterior, prim-ministrul Natalia Gavrilița a dat asigurări că tariful la energie nu va exploada la fel ca cel la gaze, iar prețurile pentru electricitate vor rămâne aceleași, cel puțin până în primăvara acestui an.

Inclusiv directorul ANRE, Octavian Calmîc , a vorbit despre același lucru în noiembrie. „Nu sunt prevăzute modificări ale tarifelor la energie electrică până în martie anul viitor, deoarece există obligații contractuale și credem că vor fi respectate”, a argumentat acum două luni, Calmîc.


Amintim că din întâi noiembrie trecut, consumatorii casnici plătesc de două ori mai mult pentru gazul consumat, tariful pentru care a fost majorat de la 4 lei și 29 bani la 11 lei și 08 bani pentru un metru cub. Potrivit analiștilor economici este posibil ca din cauza creșterii prețului de achiziție, acesta să fie revizuit din nou, iar o altă creștere ne așteaptă la energia electrică.

Ministrul Dezvoltării și Infrastucturii Regionale, Andrei Spînu, a anunțat pe facebook că va susține mâine o conferință de presă la acest subiect.

Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …