În loc de drumurile bune promise – gropi. În ciuda disponibilității banilor și a unui proiect în satul Maximovca, raionul Anenii Noi, nu a apărut niciun metru de asfalt nou | VIDEO

Programul de stat „Drumuri bune pentru toți”, pentru care s-au alocat 1 miliard 125 milioane de lei din bugetul de stat, este pe punctul de a se prăbuși până la sfârșitul anului, spun experții, întrucât acesta poate fi implementat doar pe jumătate. Una dintre porțiunile care au fost incluse în program este drumul Chișinău – Maximovca. Conform documentelor, banii de la buget au fost alocați pentru reparația acestuia, iar lucrările urmau să înceapă la mijlocul verii. Proiectele au rămas însă doar pe hârtie, iar locuitorii satului au fost lăsați față în față cu problemele lor. Echipa noastră de filmare a mers la fața locului pentru a afla de ce lucrările nu avansează.

Traseul Chișinău – Maximovca. Circulând pe drum dai din groapă în groapă. Pentru majoritatea sătenilor această porțiune este o sursă de probleme și cheltuieli.

„Șasiul se defectează – găurile din asfalt sunt ca după tancuri. Trebuie să mergi ca un bijutier și nu știu unde poți învăța să mergi așa ca să ocolești toate găurile”.

„Suntem nemulțumiți deoarece n-au ajuns cu reparația până la Maximovca. Nimeni nu vrea să-l repare, nici Chișinăul, nici Anenii Noi, nici Criuleniul”.

Șoferii se plâng că scot din buzunare mii de lei ca să-și repare mașinile, defectate pe drumurile pline de cratere.

„Suspensia zboară în fiecare lună și trebuie schimbată, sau bara stabilizatoare, sau altă piesă, ceva iar se defectează, nu știu, totul e din cauza acestei porțiuni”.

„Eu acum mi-am reparat mașina, am schimbat total șasiul, m-a costat 5 mii. Cu toate astea eu achit taxa pe drumuri câte 3 mii în fiecare an per mașină”.

Acest traseu a fost inclus în programul ”Drumuri bune pentru toți”, inițiat de fostul democrat Vlad Plahotniuc și continuat de actuala guvernare, spun autoritățile locale. Chiar și bani au fost prevăzuți pentru lucrări.

ALLA BRUMA, primar s. Maximovca, r-nul Anenii Noi: „Ne-au promis că în luna mai vor începe lucrările de reparație capitală a drumului și că au fost alocate 1 milion 200 de mii de lei. Nu le trebuim nimănui, nici Criuleniului, nici Anenilor. ”Drumuri bune” nu știu cui sunt destinate, oamenii sunt disperați, sunt gata să iasă cu furcile. Ajutați-ne pentru că am ajuns la capătul răbdării”.

Totuși, niciun metru de asfalt nou așa și nu a fost pus pentru că banii ???

LILIA VEDNEANSCAIA, secretar primăria Maximovca: „Ne-am adresat guvernului, ministerului Infrastructurii, Agenția Drumurilor și desigur Consiliului din Criuleni. Toate adresările au fost întoarse la Criuleni și ne-au recomandat să ne adresăm doar la Criuleni. Cei din urmă ne-au promis că vara aceasta drumurile vor fi reparate dar după cum vedeți acest lucru nu s-a întâmplat”.

În timp ce autoritățile își pasează responsabilitățile, oamenii s-au apucat singuri sa cârpească gropile din banii proprii.

LILIA VEDNEANSCAIA, secretar primăria Maximovca: „Ceea ce vedeți în spatele meu, această porțiune, agenții economici au pus mână de la mână și au reparat-o pentru că era groaznică. Tare îmi doresc ca parlamentarii noștri să treacă mai des pe aici și anume pe acest drum și să conștientizeze cum trăiesc oamenii în mediul rural”.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Consiliului Raional Criuleni pentru comentarii, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. În general însă situația în jurul proiectului Drumuri Bune nu este nici pe departe una optimistă așa cum o prezenta anterior autoritățile.

Potrivit șefului adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Ion Drucec, în prezent, din suma totală alocată de 1 miliard 125 milioane de lei, s-au cheltuit aproximativ 462 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ 41% din investiție, iar aproximativ 268 milioane reprezintă aproximativ 24% din suma totală în muncă.

ION DRUCEC, șefului adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor: „Am parcurs deja 170 de kilometri, din 300, adică mai mult de 50%, și mai avem 55 de kilometri în lucru. Suntem practic pe ultima sută de metri de așezare a asfaltului, Mai slab este că, din 600 de kilometri în versiunea albă a drumurilor, 132 de kilometri au fost finalizați și plătiți, iar alți 115 sunt în desfășurare. Total 145-147 de kilometri din 600”.

În consecință, dacă toate lucrările de reparații vor fi finalizate până la sfârșitul anului, atunci de fapt doar jumătate din volumul de lucrări planificat inițial va fi finalizat. În plus, autoritățile mizau pe creditul rusesc în valoare de 200 de mii de euro, anulat anterior de către Curtea Constituțională, dar soarta căruia nu este clară nici până în ziua de astăzi, deși Igor Dodon promitea că negocierile urmau să fie reluate deja. Amintim că programul Drumuri bune pentru toți funcționează simultan în 33 de raioane și 2 municipii: Chișinău și Bălți. Termenul limită pentru lucru este 31 decembrie 2020.

Spread the love

Check Also

Epidemiologul Alla Tocarciuc: virusul nu a renunțat – mai puțini oameni au luat testul

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat încă, iar faptul că au fost confirmate mai puține …